Eesti Looduse fotov�istlus
2005/3



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Lugeja küsib EL 2005/3
Kukeseened jaanuaris

Selle aasta jaanuaris leidsin kodu lähedalt suure sülemi kukeseeni. Nad kasvasid seal umbes kaheruutmeetrisel maalapil ja neid oli nii palju, et asusin korjama. Alles siis, kui olin pooled ära korjanud, tuli pähe mõte, et võiks lasta sellest haruldasest nähtusest pildi teha. Ilm oli pimedavõitu, välklambi abil sai kollastest seentest poolkaar siiski jäädvustatud.

Nad kasvasid kunagisel metsaserval, kust vanasti läks vankritee põllule. Metsas kingul kõrgusid männid ja mõned kased, servas ka lepad ja pajud. Kõrval oli heinamaa tarnalontsikuga, pisut kõrgemal õitsesid pääsusilmad. Nüüd on see kõik võssa kasvanud: vana tee kohal pajuräga, lepad ja mõned väikesed kuused. Sellelsamal kunagisel vankriteel kasvasidki nüüd kukeseened. Neid on seal ennegi olnud, aga mitte talvel.

Kommenteerib seeneteadlane Kuulo Kalamees

Harilik kukeseen kasvatab meil viljakehi tavaliselt juunist novembrini. Viimase aastakümne soojad ja lumevaesed talved on aga seda aega tublisti pikendanud. Nüüd saamegi lõpukuuks märkida juba jaanuari. Selle aasta sooja ja lumeta jaanuari esimesel poolel tuli teateid kukeseente ilmumise kohta mitmelt poolt Lõuna-Eestist. Detsembris, jõulude paiku olen ka ise viimastel aastatel metsas kukeseeni näinud. Ega seal midagi eriti imestada polegi, sest metsakõdusse ja samblasülle peitunud üsna tihked ja vintsked kukeseene viljakehad peavad üsna hästi vastu mõnekraadisele öökülmale.

Võib arvata, et jaanuaris leitud seened olid siiski pärit varasemast soojemast ajast: kukeseene viljakeha iga küünib kahe-kolme kuuni. Kukeseen kasvab väga aeglaselt: umbes pool millimeetrit ööpäevas. Nii võib ta kübara suurima läbimõõduni (10 cm) jõuda tõepoolest alles kolme kuuga. Kuidas on lood uute viljakehade tekkega talvisel ajal, pole teada.

Küllap täiendab kukeseen meie talviste söögiseente rida edaspidigi.



Salme Kangur , Kuulo Kalamees
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012