Eesti Looduse fotov�istlus
2005/5



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Poster EL 2005/5
Esmane ajend on loodus ise

Pean ennast looduse austajaks ja imetlejaks. Imetlemine võib saada meeldivaks harjumuseks. Olen looduse vorme, lõhnu ja hääli juba poisikesepõlvest saadik otsinud ja leidnud. Aastatega on sellest saanud lausa vajadus. Asjaolude sunnil linna piiride vahele vangistatuna olen õppinud märkama loodust ka aias, pargis ja kalmistul. Siiski tunnen end kõige kodusemalt ehedas looduses, kus ei sega haukuv koer või mööduv auto.

Usun, et enamikul looduses uitajatest on kujunenud oma kindlad kohad, kuhu jalad või rattad ikka ja jälle viivad. Nähes looduse muutumist läbi aja, kohates vanu tuttavaid puid, kraavipervi, rabasaari, tunnen ennastki ühena selles suures eluringis: muutuvana, ent ikka endaks jäävana. Muidugi kurvastan, kui armas metsatukk, kus käisin valgeselg-kirjurähni kuulamas, on maha saetud, või kenale niidule, kus käisin liblikaid pildistamas, on kerkinud uuselamud. Elu on elu.

Looduse pildistamine on mulle omamoodi vajadus ning üks imetlemise vorme. Nagu ka loodushäälte lindistamine, millega olen tegelenud küll vähem aega. Enamasti ei saa teha neid kahte korraga. Peab valima, kas pühendada oma tähelepanu helidele või värvidele-vormidele. Põhiolemuselt aga on need kaks talletamise viisi sarnased: mõlema abil saab välja tuua nii detaile kui ka üldpilti. Nii lindistades kui ka pildistades tuleb silmas pidada esiplaani ja tagaplaani, läheneda dokumentaalselt ja loominguliselt.

Veidi ka loodusfoto tehnilisest poolest. Viimasel ajal käin põhiliselt ringi aparaadiga Canon EOS 33 ja objektiiviga 70-200 F4 L, kasutan enamasti slaidifilmi. Olulisel kohal on statiiv ja kaugpäästik. Olin pildistanud aastaid, pööramata eriti tähelepanu säriajale, avale, fookuskaugusele või filmi tundlikkusele. Siis äkki avastasin, kui palju uusi võimalusi annab nendega “mängimine”. See on mingis mõttes tõesti tehniline lõbu, aitab teha nauditavamaid pilte, õnnestunud võtete arv on suurem. Siiski on esmane ajend loodust pildistada loodus ise, mitte vajadus tehnikaga mängida.



VELJO RUNNEL
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012