Eesti Looduse fotov�istlus
2006/1



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Poster EL 2006/1
Ühe pildi lugu

See oli mullu 14. oktoobril, sügise ühel esimesel hallahommikul. Järvetaguste küngaste tagant tõusev päike värvis udu müstiliselt roosaks. Näppe-varbaid külmetades ootasin luiki järvele saabuvat. Sügiseti kogub üks luigepere ikka äralennuks jõudu meie järvel: varavalges tulevad ning päikeseloojangul lendavad pisikesele metsajärvele ööbima.

Alguses oli kuulda vaid mitme linnu tiivavihinat, siis ilmusid läbi paksu udu kaunid siluetid. Sel hommikul kinkisid nad mulle mitmeid ilusaid momente: veele laskudes ning taas lendu tõustes. Millegipärast otsisid nad korduvalt maandumispaika. Minu meelehärmiks valiti lõpuks järve vasakpoolne sopp, kuhu päikesepuna veel ei ulatunud. Hingevärinal ootasin, kas nad jõuavad roosasse valgusesse või kaob enne kogu müstika. Päikesetõusu ja -loojanguga on juba kord nii, et imeline valgus tekib ja kaob mõne sekundi jooksul, muutudes ühtäkki tavaliseks. Jõudsid siiski!

Hiljem pilte arvutis vaadates valisin välja selle, mille nimeks sai ILU JA HARMOONIA. Sest seda vaadates hakkas hing helisema. Luiged on siin ilusas sümmeetrias, mis sisendab rahu ja tasakaalu. Sama väidavad ka mu sõbrad, kellele olen pildi kinkinud.

Tehnilisest poolest niipalju, et jätsin siin level’id näppimata, kaamera mõõtis valgust automaatreþiimil. Olen vahel märganud, et kui on müstiliselt ilus valgus (nagu praegu mõnel päikeselisel külmal talvepäeval), siis on parem vaadata seda pilti n.-ö. läbi kaamera silma.

Enamik mu erilisi pilte ongi sündinud Looduse kingitusena: olen lihtsalt olnud kohal ja näinud pakutud hetke.

Pildistanud olen kaua. Alustasin 20-aastaselt. Esimene aparaat oli Kiiev, 1975. aastal sain kauaigatsetud Zenit E õnnelikuks omanikuks. Pildid tegin toona muidugi ise valmis. 2000. aastal soetatud EOS 300 vahetas aasta tagasi välja Canon 20 D.

Olen õnnelik inimene, sest saan tegeleda südamelähedaste asjadega. Enamasti harrastajana, ent mõnikord on pildistamine osutunud ka tööks. Selgituseks: mu viimane ravimtaimeraamat võimaldas mul vahetada välja peaaegu kogu fotovarustuse. Sinna kuuluvad minu jaoks olulised makro-, lainurk- ja teleobjektiiv. Elukoht on mul kah looduskaunis paigas – Otepää kõrgustikul: ühele poole jääb järv, teisele poole mets ning vahepeal on künkad. Mida paremat veel tahta!



Mall Värva
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012