Eesti Looduse fotov�istlus
2006/3



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2006/3
Kuidas suhtub Eesti keskkonnaühenduste koda (EKO) Saaremaa püsiühenduse rajamisse?

EKO esindajad kohtusid 1. märtsil majandus- ja kommunikatsiooniministri Edgar Savisaare jt. ministeeriumi ametnikega, et arutada Saaremaa püsiühendust. Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium tutvustas EKO-le vabariigi valitsuses kavandatavat edasise tegevuse alusdokumenti. Siht on uuesti kaaluda kõiki Saaremaa ja mandri vahelise liiklusühenduse (sild, tunnel ja praamiühendus) aspekte, nagu keskkond, tasuvus, rahastusskeemid, sotsiaalsed küsimused.

Savisaar tõdes, et roheliste arvamus on väga oluline otsustamaks, kas sillaehitusel on perspektiivi või mitte. Taani kogemustele toetudes suhtus minister teatud skepsisega praegu pakutud hindadesse ja arvas, et peale ökoloogiliste riskide tuleb välja töötada arvamus võimalike finantsriskide kohta. Savisaar tõdes, et roheliste arvamus on väga oluline otsustamaks, kas sillaehitusel on perspektiivi või mitte. Taani kogemustele toetudes suhtus minister teatud skepsisega praegu pakutud hindadesse ja arvas, et peale ökoloogiliste riskide tuleb välja töötada arvamus võimalike finantsriskide kohta.

EKO pooldab võimalike kaasuste põhjalikku analüüsi. Püsiühenduse üle tuleks algatada laiema kõla- ning kandepinnaga debatt, tutvustada kavandatava ühenduse positiivseid ja negatiivseid külgi Saaremaa rahvale. Samas ei ole õige õhutada ühiskonnas liigset optimismi püsiühenduse suhtes enne sisuliste probleemide lõplikku lahendamist.

EKO arvates ei ole selge, milleks püsiühendust rajada soovitakse: puuduvad realistlikud tasuvusuuringud, pole selge rahastamisskeem ning sotsiaal-majanduslikud mõjud. Kui püsiühenduse loomine on vähemalt kolm miljardit krooni maksev samm regionaalpoliitikas, siis kas pole otstarbekas kaaluda ka teisi meetmeid, mida sama rahasummaga on võimalik ellu viia?

EKO esindajaid teeb murelikuks info, mille järgi peetakse läbirääkimisi kaasamaks ehitatav Saaremaa sadam ning planeeritav tunnel või sild üleeuroopalisse transpordivõrgustikku TEN. Enne sadama rajamist anti selgelt mõista, et sadam ei ole osa suuremast üleeuroopalisest transpordiskeemist ning tegeleb vaid reisijateveoga.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister tegi ettepaneku kaasata EKO esindaja vabariigi valitsuse Saaremaa püsiühenduse komisjoni. EKO otsustas komisjoni saata Mari Jüssi. Ühtlasi tegi EKO ettepaneku korraldada korrapäraseid kohtumisi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga, et arutada ühiseid huvipakkuvaid teemasid.



Andres Kalamees, Eesti ornitoloogiaühingu juhatuse esimees, EKO koordinaator
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012