Eesti Looduse fotov�istlus
2006/4



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Toimetaja veerg EL 2006/4
Kollane västrik ja teisipäevaõhtused uudised

Tänavust aasta lindu hänilast naljalt igaüks ei tunne. Linavästriku kollasekõhuline sugulane inimese enda seltsi väga ei otsi, küll aga elab meelsasti koos pudulojustega karja- ja heinamaadel. Kahjuks ei tundu hänilase tulevikuväljavaated kuigi helged, kui oled tunnistajaks traditsioonilise loomakasvatuse ja pärandmaastike hääbumisele.

Minu kodukandis peetakse küll palju veiseid, aga need veedavad oma päevad suurfarmis. Sööta veetakse neile suurtelt ja intensiivselt haritavatelt heinapõldudelt. Hänilasi meil loomulikult ei ole. Vaevalt see praktilise meelega põllumeest eriti kurvastab, sest tootmise moderniseerimise kõrval paremaid valikuid pole. Kes ei saa hakkama, selle põllud jäävad sööti. Jääb ainult loota, et uuendused ei lähe meile maksma liiga palju neist “vanamoodsatest” loodusrikkustest, mida meile nii väga meeldib lääneeurooplastele näidata.

Nagu hänilane, kellele ornitoloogiaühing on aasta linnu tiitliga kohast tähelepanu tõmmanud, väärib meeldetuletamist ja tutvustamist ka MTÜ Loodusajakiri võrguväljaanne Uudistaja, mis ei ole veel nii tuntud. E-postiga edastatava uudiskirja esimene number jõudis lugejateni 10. veebruaril 2004 ja nende ridade kirjutamise ajaks on ilmunud 132 Uudistajat.

Aastavahetusest alates koos Toomas Jüriadoga Uudistajat toimetades on mulle selgeks saanud, et kord nädalas ilmuva elektroonilise uudiskirja võimalused on hoopis erinevad nii paberkandjal ilmuvatest väljaannetest kui ka peaaegu reaalajas infovoogu pakkuvatest meililistidest ja foorumitest. Nii ei üritagi me kajastada kõiki keskkonnasündmusi ega teadusuudiseid, vaid püüame lühidalt ja köitvalt esile tuua neid, mis võiksid enim huvi äratada ja panna kaasa mõtlema.

Uudistaja lugejani jõuavad muidugi ka värskete loodusajakirjade ja muu huvitava lugemisvara tutvustused. Sageli jääb silma ja südamele midagi, mis uudisloo raamidesse hästi ei mahu. Nii leiabki Uudistajast kommentaarirubriigi, mille mõte pole siiski kuulutada lõplikku tõde või “ära panna”. Pigem üritame Eesti looduse ja teaduse valusamatele (või ilusamatele) kohtadele tähelepanu juhtida ning innustada lugejat oma arvamust kujundama.

Kuivõrd õnnestunud niði on Uudistaja endale Eesti rohelises meedias uuristanud, oskavad vast kõige paremini öelda praegused umbkaudu neli ja pool tuhat lugejat. Igal juhul – oma silm on kuningas! Kui kellelgi tekkis huvi, siis uudiskirja saab oma e-postkasti tellida või lihtsalt varasemaid numbreid sirvida Eesti Looduse võrgupaigas www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus/teema15.html.



Ott Luuk
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012