Eesti Looduse fotov�istlus
2007/4



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Poster EL 2007/4
Maailmapuu

Elu puu lood kujutavad inimkonna müütilist algusaega, mil esimesed inimesed elasid õndsalt paradiisis. Selle keskel, värskendava allika lähedal, kasvas iselaadne mett ja surematust tilkuv puu, mis kandis oma ladvas mitmesuguseid vilju, linde ning kõike, mida inimesed soovida oskasid. Puu ühendas maailma kihte, oli ühtaegu maailma kese ja selle telg.

>“Maailma nabal, kõige keskel kerkib maailma puudest kõrgeim, hiigelsuur hõbekuusk, mille latv ulatub kõrgeima jumala, Bai-Ylgoni paigani.” (Altai pärimus)

>“Paradiisi keskel oleval hõrgulõhnalisel Elu Puul, mille latv ulatub taevani, mille oksad katavad paradiisi ja mille juurel pulbitseb kaksteist piima- ja meeallikat, kasvab iga puuliigi lehti ja vilju/ kõigi puuliikide lehti ja vilju.” (16. saj. Vene käsikiri)

“Yggdrasil-saar on suurim ja parim kõigist puudest, ja see vaarub alles maailma lõpul. Selle oksad katavad kogu maailma, tõustes üle taeva. Kõrge tüvi sisaldab valget nestet ning igihalja puu all asub imeline allikas, Urdarbrunn, mille ääres, puujuurte all, elavad kolm sünni ja saatuse jumalannat Norni. Urdarbrunnis olev vesi on nii püha, et kõik, mis allikasse pannakse, muutub sama valgeks kui munakoore sisemine kiht. Kastet, mis sellelt puult langeb, nimetatakse meekasteks.” (Vanem Edda, Skandinaavia müüt)

Eesti Haljala laulus kasvab mäe otsas üks õunapuu, millelt tormiga pudeneb õun. See kukub allikasse. Õunast sünnib lind, kes teeb kuldsesse põõsasse pesa ning muneb sinna munad. Munadest kooruvad pojad, lind pillutab need laiali ning neist saavad Kuu, tähed ja Päike. (Kalevala)

“Heebrea Elu Puu levib ülalt allapoole ning on päike, mis valgustab kõike.” (Zohari raamat, Kabbala)

Võib arvata, et ehitud jõulukuusk on jumaliku külluse iga-aastane rituaalne taastamine. Uue aasta loomine on võrdne maailma loomise kordamisega, see saab toimuda üksnes ülikülluse tingimustes. Tuli ja ehted on valguse, mahlade, õite ja viljade esilekutsumiseks.

Puud ärkavad kevadel, kui valgust saab rohkem. Kui unustaksime korraks puidu, võiksime näha magusat eluandvat vett purskamas taevasse.

Juuresolev foto pärnast on tehtud aprillis Abruka laialehises salumetsas.



Margot Kask
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012