Eesti Looduse fotov�istlus
2007/05



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Tööjuhend EL 2007/05
Loodussõbra parim abimees ootab Internetis

Kui toiduained kõrvale jätta, võib suuremat valikuvõimalust hindav ostja kodumaiste poodide tootevalikut üsna ahtaks nimetada. Suur osa kaubanimetusi on Eestis küll müügil, kuid erisoovide, -mudelite või -suuruste korral jääb valikuvõimalusi märksa vähemaks. Erisoovidega ostjale ulatab abikäe maailma suurim kaubamaja Internet.

Kui tavaliselt uhkustavad poed igale maitsele mõeldud valikuga, siis Interneti puhul pole tegemist sõnakõlksu, vaid reaalsusega. Milline teine kaubamaja müüks kümme miljonit dollarit maksvat NASA Goddard’i kosmosejuhtimise keskuse koopiat või leiaks ostja kosmosest pärinevale kivitükile, mis maksab miljon dollarit?

Meeletu valikuvõimalusega kaubamajas on alati uusimad kaubad ja suurimad allahindlused, rääkimata toote soodsast alghinnast. Internetist võib hankida selliseid tooteid, mida Eestis ei müüda – muidugi juhul, kui kaup seadustega vastuollu ei satu. Maailma eri nurkades asuvate Interneti-poodide tellitava toimetab Eestisse käitusfirma netikuller.ee. Selle juhataja Heikki Haldre sõnul on siinsete loodushuviliste seas populaarseimad tooted GPS-seadmed ja erirõivad.


Omapäraseimatest tellimustest on netikuller.ee kaasabil omaniku leidnud näiteks mutilõks, sipelgaakvaarium ning loodushelisid võimendav seade, linnuvaatlustelgid jpm.

Antworks’i sipelgaakvaarium loodi, kui NASA teadlased hakkasid uurima sipelgate käitumist kosmoses. 690 krooni maksev akvaarium on täidetud sinaka läbipaistva þeleega. Tuleb vaid mõned sipelgad anumasse pista ja pealt vaadata, kuidas elus loodus endale käike uuristab. Kuna þelee on sipelgate jaoks toitaine, siis muud toitu putukad ellujäämiseks ei vaja. Kui lisada akvaariumile umbes 220-kroonine valgustiga alus, muutub nõu ühtlasi öölambiks.

Muidugi ei piirdu valik üksnes sipelgalambiga. Näiteks dþunglis kolajale kulub marjaks ära joogivee steriliseerimiseks mõeldud Steripen: iga kord, kui eksootilise riigi söögikohas vett pakutakse, tuleb seda pulka mõned korrad vees solgutada. Niimoodi hävib 99,9% baktereid, mis muidu võiksid seedeelundeid ehmatada. Seadet saab kasutada 5000 korda.

Rändureid võib rõõmustada põneva disainiga hubane magamiskott. Selk’bag’i magamiskotis võib matkaja uinuda lemmikasendis, kartmata külma.

Rõivavalikustki võib leida kummalisi riideesemeid, näiteks Hotpants’i pükste sisse on peidetud akutoitel soojendus. Akud peavad vastu mitu tundi ning on laetavad. Pükstel on pult, mille abil saab hõlpsalt eri temperatuure sättida. Taskutes on soojendus sõrmede jaoks. Neid imepükse sobib kasutada matka- või suusaradadel, ent ka lõõtsuva tuule käes. Pesta saab neid masinaga. 1800-krooniste pükste juurde saab tellida ka soojendusega vesti ja jaki.


Peen aparatuur. Kui tehnikaga integreeritud riided välja jätta, leiavad loodushuvilised Internetist muudki põnevat: 5 km/h liikuva allveevõrri, pisut aeglasema skuutri, mis väsinud ujuja edasi viib, ulmelised spordikellad jne.

Meeldejäävaima näitena võiks välja tuua Celestron SkyScout elektroonilise taevagiidi, mis teab, kus on kuu ja kuhu jäi päike. Soovitud tähe või taevakeha nimetus tuleb andmebaasist välja valida ja oodata, kuni seade valitud objekti asukoha taevalaotusel kätte näitab. Töötab ka vastupidi: tuleb vaid taevagiid suvalisele taevakehale suunata ning peatselt ongi selge, millega on tegemist. Kuna SkyScout pakub taevakehade kohta ka lähemat teavet, siis on see vajalik igale täheteadushuvilisele. Pidurdav tegur võib olla vaid imemasina pisut krõbe hind: umbes 5000 krooni.

Siiski ei pea Internetis poodlemiseks rahakott alati puuga seljas olema. Sageli võib internetist leida jahmatavalt soodsaid pakkumisi. Näiteks geeks.com müüs veekindla korpusega digikaamerat. Tavaliselt on veekindlad korpused väga kallid, ent sealt sai kaameraga kaasa nii korpuse kui ka kolmjala. Hind 145 dollarit (1700 krooni).

Põnevamatest toodetest tasub mainida ka 472-kroonist tillukest Sonic Super Ear suundmikrofoni, mis võimendab helisid kuni 50 detsibelli. Kasutusaladena nimetab tootja linnulaulu või konnahäälte kuulamist. Samuti aitab seade näiteks loengus tasakesi pobiseva õppejõu jutust osa saada. Hoopis teistes tingimustes võimaldab kaaslaste juttu paremini kuulata Walkie-Talkie kell, mida kasutasid ka Norra olümpiakoondise liikmed taliolümpiamängudel. 1400-kroonine ajanäitaja aitab otsida mäe- ja murdmaasuusaradadel eksinud meeskonnaliikmeid. Tuleb vaid kellast antenn välja tõmmata ning ajamasin raadiosaatjaks muuta.


Müüdid ja tegelikkus. Suurem osa eestlasi siiski ei satu arvutiekraanil avanevatele poelettidele või loobub tellimisest. Inimesi hoiavad tagasi võimalikud turvariskid ning kartus, et krediitkaardi andmed ei pruugi jõuda õigetesse kätesse. Teiselt poolt muudavad asja keerukaks tollilõivud, kauba garantiiga seonduv ja muud formaalsused, millega tasub kursis olla enne tellimuse vormistamist. Enamik välismaiseid Interneti-poode Eestisse kaupa ei saada või on saatmine mõttetult kallis. Seetõttu kasutab enamik siinseid eripärasema kauba ostjaid kodumaist teenusepakkujat netikuller.ee, mille vaheladu asub Ameerika ühendriikides. Netikuller osutab vaid transpordi- ja maksevahendusteenust ega ole kaupade müüja.

Asjaajamine tundub esmapilgul küll keerulisena, kuid tasub teada, et peaaegu kõik kaubad on USA-s odavamad kui Eestis. Pealegi aitab tellitava kauba hinna võrdlemine leida kõige soodsama pakkumise. Häid hinnavõrdlusmootoreid on mitu: pricegrabber.com, edealinfo.com ja bensbargains.net.

Kaup jõuab Eestisse enamasti kahe nädala jooksul. Tavaliselt saadab pood kauba välja paari päeva jooksul. Kui osta Eesti krediitkaardiga või ei ole parajasti kaupa laos, võib minna kauem. Netikulleri USA aadressile jõuab kaup odavaima postitusviisiga kuni üheksa päeva (tihti 2–3 päeva) jooksul. Netikuller kogub kaubad lennukullerisse ning kaup on Eestis umbes kuue päevaga (tihti 2–3).

Kaup läbib tollikontrolli ühe-kahe päeva jooksul. Kui tollil tekib kauba kohta küsimusi, aitab Netikuller need lahendada. Kui olete tellinud kojutoomise, toob kuller kauba tellijale samal või järgmisel päeval. Üldjuhul jõuab kaup pärale 2–3 päeva aeglasemalt kui kallite kullerteenustega, kuid kuni kümme korda kiiremini kui postiga. Kaupadel säilib nii Interneti-poe kui ka tootja garantii. Tellides kauba Netikuller.ee kaudu, ei satu krediitkaardi andmed valedesse kätesse ja kaubad jõuavad turvaliselt kohale.



Kerli Nõu
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012