Eesti Looduse fotov�istlus
2007/05



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Toimetaja veerg EL 2007/05
Linné, harakkuljus ja nüüdisaeg

Eesti Loodust on varsti ilmunud 60 aastakäiku, ent isikule pühendatud erinumbri oleme siiani avaldanud vaid Tammsaare 100. sünniaastapäeval. Carl von Linné on mõjutanud teadust sedavõrd, et 300. sünniaastapäeval on igati asjakohane pöörata temale suuremat tähelepanu ka eestikeelses loodusajakirjas. Seda enam, et senine kõige põhjalikum (ja tegelikult ka ainus) Linné tegevuse eestikeelne ülevaade pärineb 1986. aastast, mil kirjastus Valgus avaldas Jevgeni Bobrovi kirjutatud elulooraamatu “Karl Linné” Jüri Metsari tõlkes.

Erinumbrit toimetades ei saanud me mööda pealtnäha pisiasjast: kuidas oleks eesti keeles õigem kirjutada suure õpetlase nime? Seni on Eesti entsüklopeediais ja ka Eesti Looduses kirjutatud Karl Linnést, inglis- ja ladinakeelse kirjanduse lugeja tunneb Carolus Linnaeus’t ning vahetevahel kasutakse ka aadliseisust märkivat von’i. Eks siin ole oma osa tavadel, mis on alguse saanud ikka juhuslikult. Inglise keeles eelistatakse latiniseeritud nimekuju. Eesti keeles on kirjutatud ta eesnime eestipäraselt Karl. Linné sünnitunnistust pole me näinud, aga ilmselt ristiti ta rootsipäraselt ikka Carliks. Aadlitiitel anti talle 1761, ilma selleta on teda nimetatud eeskätt mugavusest.

Linné liigikirjelduste olulisust tänapäeval väljendab ka Eesti taimestik: meie pärismaise floora umbes 1400 liigist on Linné esmanimetatuid praegu umbes 570. Peale selle veel sadakond liiki, millel hilisemad taimesüstemaatikud on jätnud sisu endiseks, ent tõstnud nad uude perekonda.

Linné olulisus nüüdisteaduste, eriti taksonoomia jaoks on välja tulnud eeskätt viimase saja aastaga. Eeskätt väljendub see teaduskirjanduses, näiteks ajakiri Nature üllitas selle aasta märtsis Linné erinumbri. Kui uurida Linné eelmise suurema, 200. sünniaastapäeva kajastamist Eesti ajakirjanduses, siis veebis kättesaadavatest 1907. aasta, tollal praegustest märksa “kollastemast” päevalehtedest – Postimehest ja Eesti Päewalehest – ei leia vähemasti maikuus Linné juubeli puhul peaaegu midagi. Võib-olla möödub nii ka 300. sünniaastapäev.

Mainumbris kuulutame välja ka meie järjekordse fotovõistluse, arvult kaheksanda. Eestis on viimasel aastal puhkenud fotokonkursside kõrgaeg: pildistajad peavad pidama tihedat tähtaegade kalendrit ning korraldajad on hädas võimalike sponsorite otsimise ja konkursi võimalikult väljapaistva reklaamimisega. Eks see sunnib pingutama nii korraldajaid kui ka osalisi; kokkuvõttes kodumaine loodusfotograafia üksnes võidab sellest. Erinevalt varasematest aastatest ei anna me seekord võistlust välja kuulutades teada auhindade suurust. Ei tahaks, et pildistajal suvel looduses käies virvendaks silme ees vaid viiekohaline rahanumber.



Toomas Kukk
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012