Eesti Looduse fotov�istlus
2007/6



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2007/6
Mis piiranguid seab looduskaitse mootorsõidukitega sõitmisele?

Olenevalt sellest, kas sihiks on looduse säilitamine, kaitse, taastamine, uurimine või tutvustamine, jagatakse looduskaitsealad loodusreservaatideks, sihtkaitsevöönditeks ja piiranguvöönditeks.

Loodusreservaat on otsesest inimtegevusest puutumata ala, kus on keelatud igasugune inimtegevus, sealhulgas mootorsõidukitega sõitmine. Sihtkaitsevööndis ja ka piiranguvööndis keelab looduskaitseseadus maastikusõidukiga liiklemise, välja arvatud juhul, kui kaitseala kaitse-eeskiri pole sätestanud teisiti. Piiranguvööndis on lubatud hooldada liinirajatisi ja teha metsa- või põllumajandustöid.

Rangeid piiranguid on mõningatel kaitsealadel leevendatud. Näitena nimetaksin Otepää loodusparki, kus kaitseala valitseja on kooskõlas maaomanikega valmistanud looduses ette raja talvel mootorsaanidega liiklemiseks. Samas on Otepää looduspargis endiselt keelatud sõita ATV-dega (maastikukulguritega). Et saada täpsemat infot ja vältida hilisemaid arusaamatusi, on soovitatav pöörduda riikliku looduskaitsekeskuse poole, kes teavitab lahkelt kaitsealadel lubatud või keelatud tegevustest.

Peale kaitsealade on kehtestatud kõigile veekogudele (sh. allikale) ranna ja kalda kaitseks piiranguvöönd, mille ulatus oleneb seisuveekogu pindalast või vooluveekogu valgalast. Piiranguvööndis ei tohi mootorsõidukiga sõita väljaspool selleks määratud teid ja radu ega liigelda maastikusõidukiga, välja arvatud metsa- ja põllumajandustöödel ning kalapüügiõigusega isikul kalapüügiks vajaliku veesõiduki veekogusse viimisel. Keeldudest üleastujaid karistab keskkonnainspektsioon kuni 300 trahviühikuga ehk kuni 18 000 krooniga.

Väljaspool kaitsealasid ning veekogude piiranguvööndeid reguleerib mootorsõidukitega maastikul liiklemist maastikusõidukite liiklemise eeskiri, mille täitmist kontrollib politsei.

Mootorsõiduki juhtidel tasub silmas pidada, et väljaspool teid võõral eramaal või -metsas sõitmine tuleb kooskõlastada maaomanikuga, vältimaks hilisemaid probleeme. Juhul, kui ATV-de ja muude maastikumasinatega on sõidetud eramaal või -metsas maaomaniku loata, veekogude kallastel või kaitsealadel, peaksid inimesed sellest teatama keskkonnainspektsiooni tasuta valvetelefonile 1313 või politseile.



Tanel Tiirats, keskkonnainspektsiooni Võrumaa osakonna Valga büroo vaneminspektor
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012