Eesti Looduse fotov�istlus
2007/10



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2007/10
Tartus valmis rändnäitus linnaloodusest


27. septembril avati Tartu keskkonnahariduse keskuses (TKKHK) näitus “Ma pole külaline, ma elan siin”, mis valmis Eesti-Läti loodushariduse edendamise INTERREG IIIB projekti raames.



<p>Näituse “ristiisa” Mart Jüssi ütles näituse avamisel, et mõte midagi sellist kokku seada sai alguse juba siis, kui ta üle mere Turus töötades nägi, kuidas soomlased paigaldavad pesakaste siilidele. Näituse koordinaator Annelie Ehlvest lisas, et ideid, mida sellisel interaktiivsel näitusel rakendada saaks, kogunes mõttetalgutel tublisti rohkem, kui raha-, ruumi- ja ajavõimalused ellu lubasid viia.



<p>Ometi on näitus huvitav ja samas lihtsasti teisaldatav, nii et pärast kuu või veidi rohkem vältavat väljapanekut Tartus läheb see rändama. Näitusel tutvustatakse meie linnanaabreid: taimi, kes meie kõrval kasvavad, ja loomi, kes linnas elavad, ning seda keskkonda, mille me neile ja iseendale loonud oleme.



<p>Üks osa näitusest on vibustendid linnaloodusele omastest elupaikadest, teine rohkete “elulooliste” andmetega “linnaelanike register”. Esialgu sisaldab viimane peale inimese veel 39 liiki, aga seda saab edaspidi täiendada. Kuulata võib helipilte linnaloodusest, koostada ühele või teisele liigile paremini sobivat linnamaastikku, mängida osavusmängu “Ohud linnas”.



<p>Arvatavasti üks populaarsemaid näituse eksponaate on “unikaalne mõõduriist hemeromeeter”, mis kenade nukkudena esitatud olendeid ja taimi vaagides lubab mõõta nende inimtaluvust.



<p>Näitus on valminud hulga loodus- ja loomeinimeste koostöös. Näituse koordinaatori Anneli Ehlvesti sõnul on linnas, kus on loodust, ka inimesel mõnusam elada, “sest inimene on osa loodusest – isegi siis, kui me seda unustama kipume”.



<p>Peale INTERREG IIIB programmi on näitust toetanud ka keskkonnainvesteeringute keskuse ja siseministeerium.


28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012