Eesti Looduse fotov�istlus
2007/10



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2007/10
Matsalu festivali Grand Prix rändas seekord Ameerikasse.


19.–23. septembril Lihulas peetud 5. Matsalu rahvusvahelisel loodusfilmide festivalil oli osalejaid 38 riigist; 140 filmist 42 oli valitud võistlusprogrammi.



<p>Filme hindas Urmas Tartese juhitud þürii, millesse kuulusid veel Ingo Potrykus Šveitsist, austerlane Michael Schlamberger, Yossi Weissler Iisraelist ja Riho Västrik. Festivali peapreemia määrati USA-d esindanud linateosele “Looduse tants” (reþissöörid Bo Landin ja Jan Henriksson). Esimese preemia kategoorias “Loodus” pälvis film “Surmasein” (reþissöör Moshe Alpert, Iisrael), kategoorias “Inimene ja loodus” aga “Tiiburid – öö tiivad” (reþissöör Annette Scheurich, Saksamaa/Austraalia). Þürii eriauhinnad anti filmidele “Uuestisünd” (Joosep Matjus; Eesti), “Ili jõe saksauuli-maanäär” (Altaj Þatkanbajev, Kasahstan) ja “Kontvõõrad” (Tina-Marie Qwiberg ja Hans Berggren, Rootsi).



<p>Parima reþii auhinna sai kategoorias “Loodus” Luc Riolon Prantsusmaalt (“Alguses oli muda”), kategoorias “Inimene ja loodus” Austria reþissöörid Manfred Christ ja Harald Pokieser (“Metsik Lääs”). Parima operaatoritöö olid þürii arvates teinud vastavalt Christian Baumeister (“Iguacu megajoad”) ning rootslased Peter Gerdehag ja Tell Johansson (“Hobusemees”).



<p>Kuueteistkümnest kiituskirjast läks kolm Soome ning kaks Austria ja Saksamaa filmidele; ülejäänud kiituskirjafilmide autorid on Türgi, Rootsi, Ecuadori, Prantsusmaa, Ungari, Jaapan, Itaalia, Uus-Meremaa ja Saksamaa/Itaalia filmiloojad.



<p>Keskkonnaministeeriumi eriauhinna said Joosep Matjus juba mainitud filmiga “Uuestisünd” ja sakslane Christoph Felder (“Ilmatargad”), Läänemaa keskkonnateenistus tunnustas Rein Maranit (“Eesti kotkad”), Matsalu rahvuspark soomlast Petri Mertat (“Euroopa viimased konnakotkad”) ja Haapsalu linn parimaks reþissööriks tunnistatud prantslast Luc Rioloni.


28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012