Eesti Looduse fotov�istlus
2007/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2007/11
Loodusharidustibud kokku loetud


Koos oktoobrikuuga lõppes Läti ja Eesti loodushariduse edendamise INTERREG-projekt.



<p>Juhtpartner Tartu keskkonnahariduskeskus (TKKHK), partnerid Peipsi koostöökeskus, Läti olümpialaste klubi ja Gauja rahvuspark ning koostööpartner riikliku looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regioon jõudsid vaid 14 kuud väldanud projekti raames korda saata muljet avaldavalt palju. Valminud on 25 õppeprogrammi töölehtedega; lätlaste tehtud lehed on ühtlasi tõlgitud eesti ning eestlaste lehed läti keelde; mingi osa lehtedest on juba olemas ka vene keeles. Lehti saab iga huviline hiljem projekti partnerite võrgupaikadest alla laadida. Iga osalenud keskus komplekteeris oma eripära järgi kakskümmend seljakotitäit väikevahendeid, mis võimaldavad teha nendesamade töölehtede täitmiseks vajalikke vaatlusi looduses.



<p>Peeti hulk koolitusi nii õpetajatele kui ka õpilastele, osa neist olid rahvuslikud, osa Läti-Eesti ühislaagrid, kus korraldajaid üllatas positiivselt Eesti ja Läti põhikooliealiste maalaste suurepärane inglise keele oskus. Koostati näitused linnaloodusest. Läti olümpialaste klubi keskendas oma näituse linnas ette tulevatele saastevormidele ja korraldas selle oma põhimõtteile kindlaks jäädes: suurejooneliselt ja mitmete kuulsuste osalusel. See näitus jäi pigem ühekordseks aktsiooniks. TKKHK-s valminud ekspositsioon “Ma pole külaline, ma elan siin” on seevastu kokku seatud rändnäitusena (vt. Eesti Loodus 2007, nr. 10, lk. 3) ja läheb peagi liikvele.



<p>Projekti kava kohaselt tuli kummaski riigis korraldada ka üks keskkonnakampaania. Lätlased valisid metsaistutuse, eestlased korraldasid maailma veepäeval ürituse nimega “Piisast piisab pikaks päevaks”, mille jaoks valmistatud materjale saab taas kasutada ka edaspidi. Kokku seati loodushariduslik veebimäng, mis mõeldud 9–12-aastastele lastele ning mis viib Eesti lapsed Tartu keskkonnahariduskeskusest Gauja rahvuspargi keskusesse Siguldas, Läti lapsed aga Siguldast Tartusse. Mängu leiab võrgupaigast http://game.ctc.ee; eesti versioon kõneleb muide Marko Matvere häälega. Projekti lõpetasid osalejarohked infopäevad õpetajatele ja teistele loodusõppe huvilistele 29. oktoobril Tartus, 30. oktoobril Võrus ja 31. oktoobril Valgas.



<p>Juba käivad läbirääkimised uue projekti üle. Lõppenud projekti koordinaatori Peeter Undi sõnul on partnerid nüüd palju targemad ja kogenenumad ning kaasavad järgmisse projekti kindlasti uusigi osalisi ehk “ei jäta seda teadmist ainult oma kitsasse ringi, vaid näitavad ka teistele keskkonnaharidusega tegelevatele organisatsioonidele Eestis ja Lätis, et need kaks rahvast suudavad koostööd teha küll”.



<p>




Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012