Eesti Looduse fotov�istlus
2008/2



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2008/2
Looduskaitseühendused muretsevad arendusprojektide pärast

Eesti keskkonnaühenduste koda (EKO) kinnitas 25. jaanuari avalikus kirjas, et EKO liikmesorganisatsioonide arvates tuleks keskkonnaministeeriumil ja tema allasutustel toimida looduse kaitsel senisest tõhusamalt.

“Viimase paari aasta jooksul on avalikkuse ja looduskaitsjate tähelepanu pälvinud mitmed arendusprojektid, mille mastaabid ja valitud asukoht ei ole kooskõlas looduskaitse eesmärkidega,” tõdeb EKO. Näiteks mainitakse, et üleeuroopalise tähtsusega Natura 2000 alad satuvad surve alla, kuna Audrusse, Kadrinasse, Muhusse ja Saaremaale Tagamõisasse kavatsetakse rajada golfiväljakud. Seejuures tuleb mõjuna Natura-alale käsitleda ka kaugemaid ja kumuleeruvaid mõjusid. “On arusaadav,” öeldakse kirjas, “et korraga ei saa samal alal täita kahte eesmärki – tagada kaitsealuste elupaikade ja liikide soodne seisund ja rajada golfiväljakut, puhkeküla või kaevandada maavara.”

Keskkonnaministeerium ja mõned maakondlikud keskkonnateenistused on nõustunud algatama keskkonnamõju hindamist olukorras, kus vastuolu arendus- ja keskkonnahuvide vahel on ilmne, või on kinnitanud keskkonnamõju hindamise programmi, milles pole küllaldaselt arvestatud loodusväärtuste kaitse eesmärke. Selline olukord on tekkinud näiteks Saaremaal Tagamõisas, kus suure loodusväärtusega alale on kavandatud golfiväljak ning hotell ja puhkemaja. Arendaja soovid ning ühes sellega ka mõju Eesti ja Euroopa mastaabis ühele liigirikkaimale alale on järjest kasvanud.

EKO liikmed on seisukohal, et keskkonnaministeeriumil ja tema allasutustel tuleb loodusväärtuste kaitsel tegutseda senisest jõulisemalt ja otsustavamalt ning mitte sörkida arendaja plaanide sabas, vaid panna viimastele suure loodusväärtusega aladel selged piirid.



EKO
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012