Eesti Looduse fotov�istlus
2008/3



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
In memoriam EL 2008/3
Tiit Talpsep

22. jaanuar 1954– 26. veebruar 2008


Tiidu lahkumist on põhjust leinata paljudel inimestel: peale abikaasa Ene, kolme lapse, sugulaste ja rohkete sõprade ning töö- ja õpingukaaslaste on veel arvukalt inimesi, keda Tiit on aidanud. Tiidu toimekas loomus ei lubanud tal kunagi pealtvaatajaks jääda, kui kaasinimene oli hädas.

Sama kirg aktiivselt osaleda tõi talle Nõukogude ajal ebameeldivusi. Kas või Tiidu korraldatud pidulik diplomite kätteandmine sõjalise laagri järel ülikooli avaaktusel, millest sai jõuline protest algul ülikooli arglike bürokraatide ja hiljem kohustusliku sõjalise õpetuse vastu.

Tiitu mäletavad hea sõnaga tema õpilased, nii akadeemilised kui ka õpilasmaleva mitme rühma liikmed, aga ka paljud äri ja elu alalt. Viimastel aastatel osales ta õpilaste ülemaailmse bioloogiaolümpiaadi Eesti meeskonna ettevalmistuses.

Huvi bioloogiateaduse ja kõige elusa vastu sai Tiit kaasa kodust Kuusikult. Ta asus Tartu ülikoolis õppima bioloogiat, spetsialiseerudes biokeemiale ja spordifüsioloogiale. Spordibiokeemiaga on seotud ka teine elukestev harrastus, sport. Ta oli omaealiste seas parim tõkkejooksja, kelle lemmikdistantsil – 400 meetrit tõketega – ei olnud talle Eestis vastast. Spordiga jäi Tiit aktiivselt tegelema kuni lõpuni. Peale jooksmise olid tema lemmikharrastused suusatamine ja talisuplemine. Paljude suusamaratonide veteran on läbinud ka Vasaloppeti täisdistantsi.

Spordibiokeemia järel asus Tiit Talpsep uurima eukarüootide valgusünteesi aparaati Mart Saarma juhendusel. Muu hulgas isoleeris ta antikehi roti ribosoomivalkude vastu, millest sai kasulik töövahend nii Saarma kui ka teistes laborites. Kui Saarma asus Tallinnas KBFI laborit juhatama ning Rootsist tuli värskete ideede ja uute kogemustega Mart Ustav, siis ühines Tiit Ustavi juhitud papilloomiviiruse uurijate rühmaga. Tiidu osaks oli põhiliselt immunoloogiline töö, milles ta kujunes vilunud eksperdiks. Papillomiviiruste onkogeenidest ja nende seostest oksüdatiivse stressiga kaitses Tiit Talpsep ka oma magistritöö.

Sajandivahetusel läks ta tööle firmasse Quattromed, kus ta sai oma korraldajatalenti ning molekulaarse immunoloogia teadmisi edukalt rakendada. Ta kaitses teise magistritöö ärijuhtimise alal. Tiidu talent väljendus ka seltskonnaelus, ta oli armastatud ja nõutud pulmavanem ja jõuluvana, kelle naljades peitus ka terav tõde.

Tiit oli kirglik inimene, kes abistas paljusid, ehkki talle öeldi harva tänusõnu. Täname teda oma südameis selle ilusa ja hea eest, mida ta meile andis, ka siis, kui ta meid enam ei kuule.



Jaanus Remme
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012