Eesti Looduse fotov�istlus
2008/6



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2008/6
Millised on Võrumaa looduskaitse põhilised kitsaskohad?

Võrumaa looduskaitse ja -kaitsjad on läbilõige Eesti keskmisest. Siinsetel looduskaitsjatel lisandub veel ka tubli annus Lõuna-Eesti patriotismi. Kõik, kes siinse kandiga juurte kaudu seotud või uusi juuri ajamas, on südame lootusetult armsale maanurgale kaotanud.

Mitme kaitseala kaitse-eeskirjad on vananenud: nad ei kajasta praegust olukorda ega arvesta muutunud looduskaitseolusid, õigusakte ega väljenda kohalike elanike ootusi kodukandi looduskaitse suhtes. Praegu püüame kohandada ja uuendada Võrumaa kaitsealade kaitse-eeskirju. Näiteks muudetakse maakonna suurima, Haanja looduspargi, samuti Pähni looduskaitseala kaitse-eeskirja, mis on kooskõlastusringil keskkonnaministeeriumis, ning ühtlasi Karula rahvuspargi kaitse-eeskirja.

Võrumaa kaitsealadele koostatakse ka kaitsekorralduskavu, töös on Verijärve, Piusa jõe ürgoru, Koiva-Mustjõe, Hino, Kisejärve, Kirikumäe ja Peetri jõe maastikukaitseala ning Pullijärve hoiuala kaitsekorralduskava. Valmivad dokumendid on looduskaitsjaile üliolulised, andes suuniseid, kuidas korraldada kaitset järgnevatel aastatel. Kohalikud elanikud saavad dokumentide koostamisel kaasa rääkida – nad peaksid seda tegema õigel ajal, kui veel on võimalik kava muuta. Kohalik algatus on teretulnud ja looduskaitsjad arvestavad alati konstruktiivseid ettepanekuid. Maaomanikud, teie head ja edasiviivad ettepanekud on oodatud!

Käes on puhkuste ja looduses viibimise aeg. Möödunud talve ja kevade jooksul on riigimetsa majandamise keskuse ja riikliku looduskaitsekeskuse töötajad lasknud parandada ning täiendada ja veelgi mugavamaks muuta puhkekohti looduses. On rajatud ja parandatud matkaradu, uuendatud ja paigaldatud infostende, ehitatud lõkkekohti ja varjualuseid ning paigaldatud suunaviitasid ja prügikaste. Mul tuleb pisar silma, kui näen vast valminud rajatisi mõne päeva jooksul lõhutuna! Armsad kaasmaalased, see on meie kõigi ühine raha, mida väike osa ühiskonnast mõtlematult ja järjekindlalt hävitab. Kas me ühiselt ei saa selle vastu astuda? Kus on meie kodanikujulgus, kui näeme looduses viibijate taunimisväärset tegevust? Lõhkujad elavad meiega koos, meie kõrval. Ei saa ega tohi tuimalt kõigest mööda vaadata – rohkem kodanikujulgust nii Võrumaal kui ka kõikjal meie kaunil Eestimaal!



Urmas Roht, riikliku looduskaitsekeskuse Põlva-Valga-Võru regiooni direktor
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012