Eesti Looduse fotov�istlus
2008/8



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2008/8
Eesti õpilased olid olümpiaadidel taas edukad

Tartu ülikooli (TÜ) teaduskooli kasvandikud tulid rahvusvahelistelt bioloogia-, keemia-, matemaatika- ja füüsikaolümpiaadidelt tagasi medalitega: kokku toodi Eestisse neli hõbe- ja seitse pronksmedalit.

12.−21. juulini Budapestis peetud 40. rahvusvahelisel keemiaolümpiaadil esindas Eestit neljaliikmeline võistkond koosseisus Taavi Pungas ja Andres Laan (mõlemad Tallinna reaalkool), kes pälvisid hõbemedali, ning Svetlana Tðupova (Narva Pähklimäe gümnaasium) ja Jörgen Metsik (Tallinna Järveotsa gümnaasium), kes said pronksi. Juhendajatena olid kaasas TÜ keemia instituudi dotsent Uno Mäeorg ning teadur Jaak Nerut. Rohkem infot saab olümpiaadi kodulehelt http://www.icho.hu.

Ka 13.−20. juulil Indias Mumbais peetud 19. rahvusvahelisel bioloogiaolümpiaadil esindas Eestit neli õpilast. Kai Tiitsaar tunnistati hõbemedali vääriliseks, Rudolf Bichele, Kärt Must (kõik kolm Hugo Treffneri gümnaasiumist) ja Marit Puusepp (Tallinna reaalkool) pälvisid aga pronksmedali. Võistkonna juhendajad olid TÜ molekulaar- ja rakubioloogia instituudi erakorraline teadur Kalle Kipper, loodus- ja tehnoloogiateaduskonna üliõpilane Maarja Soomann ning Gregor Mendeli taimede molekulaarbioloogia instituudi doktorant Laura Sedman. Vt. lisa olümpiaadi kodulehelt http://www.ibo-info.org.

49. rahvusvaheline matemaatikaolümpiaad peeti 14.−22. juulini Hispaanias Madridis. Eestit esindanud kuueliikmelisest võistkonnast pälvis pronksmedali Fjodor Gainullin (Tallinna Tõnismäe reaalkool), Kairi Kangro (Hugo Treffneri gümnaasium) sai diplomi. Võistkonda kuulusid veel Rauno Siinmaa (Pärnu Koidula gümnaasium), Kadi Liis Saar (Tallinna Inglise kolledþ), Andre Tamm (Tallinna reaalkool) ja Olga Bulgakova (Narva Pähklimäe gümnaasium). Juhendajad olid TÜ matemaatika instituudi teadur Härmel Nestra ning erakorraline teadur Indrek Zolk. Kokku osales olümpiaadil üle viiesaja õpilase ligi sajast riigist. Lisainfo olümpiaadi kodulehelt http://www.imo-official.org.

20.−28. juulil Vietnamis Hanois toimunud 39. rahvusvaheliselt füüsikaolümpiaadilt naasid TÜ teaduskooli õpilased ühe hõbe- ja kahe pronksmedaliga, mis oli Põhjamaade ja Balti riikide arvestuses parim tulemus.

Hõbemedali pälvis Tallinna reaalkooli õppur Andres Laan, kellele see oli juba teine medal lühikese aja jooksul: Vietnami saabus Laan otse Budapestist keemiaolümpiaadilt, kus ta sai sama karva medali (vt. sama sõnumi teist lõiku). Pronksmedali väärilisteks tunnistati Hanois Uku Hämarik Tartu Miina Härma gümnaasiumist ning Stanislav Zavjalov Narva humanitaargümnaasiumist. Eesti võistkonda kuulusid veel Heiki Niglas (Tallinna reaalkool) ja Andreas Valdmann (Tartu Hugo Treffneri gümnaasium). Juhendajatena olid kaasas Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur Jaan Kalda ja Tartu ülikooli professor Jaak Kikas.

Kokku osales 36. rahvusvahelisel füüsikaolümpiaadil 376 võistlejat 82 riigist. Täpsem info olümpiaadi kodulehelt http://ipho2008.hnue.edu.vn.



28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012