Eesti Looduse fotov�istlus
2009/4



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2009/4
Kui palju pestitsiidijääke leidub mitteloomses toidus?

Taimekaitsevahenditega kaitstakse põllukultuure nii enne kui ka pärast saagikoristust, et piirata taimehaiguste levikut, takistada toiduainete riknemist või hävitada näiteks kahjurputukaid. Kuna nüüdisajal tahetakse saada suurimat saaki ja säilitada seda võimalikult kvaliteetsena, on intensiivpõllunduses pestitsiidide tarvitus tavapärane ja taimekaitsevahendite jäägid inimtoidus paratamatud. Piirnormid määratakse nõnda, et oleks tagatud toidu ohutus: toit, kus pestitsiidijääke ei leidu üle normi, ei kahjusta inimese tervist.

Euroopa Liidus on õigusaktide järgi keelatud kasutada tervisele ohtlikke või looduses raskelt lagunevaid pestitsiide: need ei tohi kahjustada tarbija ega põllumehe tervist ega tekitada keskkonnas pöördumatuid muutusi, kuid peavad olema siiski piisavalt tõhusad, õigustamaks ennast tõrjevahendina.

Taimekaitsevahendite jääkidele on kehtestatud piirnormid puu-, köögi- ja teraviljades ning töödeldud toidus. Ühtlasi võetakse arvesse, et töötluse käigus võivad jääke sisaldavad toiduained lahjeneda või kontsentreeruda. Piirnorme määrates on silmas peetud kõigi tarbijarühmade ohutust, muu hulgas imikute, laste ja taimetoitlaste tervist. Ettevaatusabinõuna võimalike jääkide vähendamiseks tuleb puu- ja köögivilju jooksva vee all pesta ja koorida.

Veterinaar- ja toiduamet uurib pestitsiidide sisaldust nii loomses kui ka mitteloomses toidus. Mitteloomsest toidust analüüsitakse järjekindlalt ligi 30 toiduainet, nt. õun, apelsin, kartul, tomat. Euroopa Liidus on kindlaks tehtud, milliseid toiduaineid tarbitakse enim ning keskendutakse just nendele.

Veterinaar- ja toiduamet püüab võtta proove eelkõige kodumaisest kaubast (nt. kartul) ja Euroopa Liitu mitte kuuluvate riikide toodangust. Teiste liikmesriikide toodangu puhul arvestatakse, et iga liikmesriik uurib pestitsiidijääke samade lähtekriteeriumide alusel (ligi kolmkümmend toiduainet). Teatud saaduste puhul on valik aga piiratud ja mõningaid proove kodumaisest toodangust võtta ei saa (nt. ananass).

2007. aastal võetud proovidest oli taimekaitsevahendite jääke üle piirnormi ligikaudu 4%, möödunud aastal võetud proovides oli jääke üle määra ligikaudu 1%. Kodumaise toidu proovidest, mis hõlmasid tunamullu umbes 50% ja mullu ligi 30% kogu proovide arvust, ei ületanud kummalgi aastal ükski piirnormi.



Kaja Sepper, veterinaar- ja toiduameti jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012