Eesti Looduse fotov�istlus
2009/6



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
tähelepanekud EL 2009/6
Sõnajalg pudelis

Enamasti külvab emand Loodus oma taimed looduslikesse kasvukohtadesse. Aeg-ajalt võib ikkagi leida puid kasvamas katusel ja vihmaveerennis või rohttaimi müüripragudes. Seekord oli kätt proovitud aga millegi hoopis põnevama kallal. Mullu 11. oktoobril leiti Üügu panga alt võsakoristustalgutel täiskasvanud, eoseid kandva pruun-raunjala (Asplenium trichomanes) taim kasvamas rohelisest klaasist veinipudelis näputäiel mullal. Pudelis raunjalg nägi terve ja ilus välja, ilmselt talle meeldis seal. Pudelis sõnajalg on nüüd näha Tartu botaanikaaias.

Inimaednikud on juba ammust ajast kasvatanud taimi mõnel määral suletud klaasnõudes ehk floraariumides. Kirjanduse andmetel taipas loodushuviline Londoni arst Nathaniel Bagshaw Ward esimesena, et suletud klaaskastis on hea sõnajalgu kasvatada. Nimelt ei saanud Londonis 19. sajandi esimesel poolel paljusid taimi, sealhulgas sõnajalgu, aias kasvatada saastunud õhu ja happevihmade tõttu.

Vaadates üle liblikakookoneid, mida ta hoidis suletud pudelites, nägi dr. Ward, et juhuslikult koos kookonitega pudelisse sattunud mullal olid sõnajalaeosed idanenud ja taimed kasvama hakanud. Sõnajalgadele sobiva niiske õhu ning arenguks ja kasvuks vajaliku püsiva mullaniiskuse tagas pudeli suletud veeringe. Paljud sõnajalaliigid, näiteks metsasõnajalad, kes ka looduses kasvavad varjulistes kohtades, saavad edukalt hakkama pudeli vähemas valguses.
Dr. Ward kasutas oma avastuse ära ja lasi sõnajalgade jaoks ehitada klaaskaanega suletava puitkasti, mida hakatigi kutsuma Wardi kastiks (ingl. Wardian case). Seda laadi kastid muutusid botaanikute ja aednike hulgas kiiresti populaarseteks. Kinnised, suurt õhuniiskust ja püsivat temperatuuri hoidvad klaasist kaanega või üleni klaasist kastid andsid võimaluse kasvatada troopilisi taimi eluruumides ja mis veelgi olulisem – esimest korda neid suurel hulgal elusalt troopikast Euroopasse toimetada.
Kuigi Wardi kasti edasiarendus – kaunilt kujundatud ja eluruumidesse sobivad floraariumid olid eriti hinnatud 19. sajandil, on need olnud tarvitusel tänapäevani: niisket õhku vajavate kapriissete toataimede kasvatamiseks.



Kai Rünk
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012