Eesti Looduse fotov�istlus
2009/8



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
sõnumid EL 2009/8
Robotkala aitab teadlastel aru saada, kuidas päriskalad ujuvad

Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) biorobootika keskus koordineerib viiest Euroopa teadusasutusest koosnevat konsortsiumi, millele hiljuti eraldati 1,8 miljonit eurot uurimisraha, et ehitada robotkala. Robotkala abil uuritakse, kuidas päriskalad ujuvad.
Peale TTÜ kuuluvad konsortsiumisse Riia tehnikaülikool, Itaalia tehnoloogiainstituut, Verona ülikool ja Bathi ülikool. Kolmeaastase teadusprojekti raames ehitatakse elusloodusest inspireeritud allveerobot, mis suudab reageerida muutustele veekeskkonnas, näiteks jõevoolus ja lainetuses.
Sellist robotit saab kasutada olukordades, kus tavaliste allveerobotite reageerimis- ja manööverdusvõime on liiga väike madala vee, hoovuste või lainetuse tõttu. Robotit saab tulevikus kasutada näiteks keskkonnauuringutes eluslooduse jälgimiseks.
Projekti teeb eriliseks see, et teadlased proovivad kunstlikult jäljendada kala küljejoont. Küljejoon on kalade kompimismeel, millega kala tajub tema ümber voolavat vett ning selle muutumist.
Doktor William Megill Bathi ülikoolist kinnitab, et kalade võimet manööverdada ja õiges suunas ujuda on täheldatud isegi väga suurte veevoolukiiruste puhul, näiteks tsunamis.
TTÜ biorobootika keskuse professori Maarja Kruusmaa sõnul aitab projekt paremini mõista päriskalade käitumist ning samal ajal arendada uut tehnoloogiat, mis võib inimestele kasu tuua. Selline tehnoloogia võimaldaks tulevikus kasutada allveesõidukeid ka olukordades, kus see praegu on võimatu, näiteks uurida veealust keskkonda rannalähedases madalas vees, täita demineerimisülesandeid, jälgida keskkonnareostust ja osaleda päästetöödel.



TTÜ
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012