Eesti Looduse fotov�istlus
2010/5



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2010/5
Kuidas edeneb looduskaitse arengukava koostamine?

Lühidalt vastata võiks mitmeti, näiteks klassikaliselt: tänan küsimast, väga hästi. Või siis, tsiteerides Calvini ja Hobbesi koomiksit: same shit, just another day. Ehk ametlikult: ajakava järgi pidanuks looduskaitse arengukava aastani 2020 (LAK) valmima detsembris 2009, pikendatud ajakava järgi mais 2010 ja pikendamata ajakava järgi eeldatavasti suvel 2010.
Miks see arengukava siis valmis ei saa? Seda enam, et LAK-i nn. esimene versioon valmis juba 2006. aastal. Toona osales sadakond inimest ja dokument saadeti riigikokku kinnitamiseks. Paraku vahetus pärast esimest lugemist valitsus ning arengukava saadeti tagasi keskkonnaministeeriumisse, esitamiseks uuele valitsusele.

Vahepeal muutusid ka muud asjaolud. Näiteks võeti 2005. aasta lõpul vastu arengukavade koostamise määrus. Vana arengukava nendele nõuetele ei vastanud ja seega tuli enne uuesti esitamist see paratamatult ümber teha. Teiseks oli sel ajal plaanis keskkonnaministeeriumis koostada lisaks LAK-ile veel bioloogilise mitmekesisuse strateegia, jätkuna 1999. aastal koostatud versioonile. Pärast kirglikke vaidlusi jõudsime aga kokkuleppele, et paneme need kaks dokumenti kokku – uude LAK-i lisatakse ka need teemad, mida nõuab bioloogilise mitmekesisuse konventsioon ja mis olid vanast LAK-ist väljas.

2008. aasta detsembris läks uue arengukava koostamine lahti. Praegu oleme sellises seisus, et mahuliselt natuke ehmatav sissejuhatav osa (umbes 70 lk.) on valmis ning avalikustatakse peatselt koos lühema, kuid tähtsama eesmärkide, meetmete ja tegevuste osaga. Koostamisel on veel maksumuste ja indikaatorite osa.
Avalikustamise tulemustest sõltub arengukava edasine ajakava. 2009. aasta suvel avalikustasime LAK-i sissejuhatava osa. Kommentaare tuli ligi 30 lehekülge ja neile vastasime mitu kuud. Iga kommentaar nõuab vastust, eksperdi poole pöördumist ja vastuse põhjendamist. Ekspert ei saa lihtsalt öelda, et see oli rumal kommentaar ja ma ei kavatsegi seda arvestada. Iga küsimus ja kommentaar peab saama vastuse, kulugu selleks kui tahes palju aega.
Mitmed valdkonnad kütavad kirgi ja ka ametnikud pole kõiges üksmeelel. Näiteks on hulk aega võtnud kokkuleppele jõudmine metsanduse, planeeringute, mulla osas, ja kindlasti ei rahulda LAK-is sisalduv kompromissversioon kõiki osalisi. Kui siia lisada veel ametlik kooskõlastusring teiste ministeeriumide ja riigikantseleiga, siis võib loota, et LAK saab valmis selleks suveks. Nii et tänan küsimast, väga hästi läheb!



Liina Eek, keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna nõunik
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012