Eesti Looduse fotov�istlus
2010/6-7



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Raamatud EL 2010/6-7
Raamatud

TAKSAATORI MÄRKMED. I OSA
Eduard Schabak. Tõlkinud Ivar Veldre ja Jaanus Paal. Metsakorralduse büroo, 2010. 160 lk.

Eduard Schabaku raamat on oodanud avaldamist eesti keeles peaaegu terve sajandi. Aastatel 1911–1913 ilmus „Taksaatori märkmed” vihikutena tolleaegses metsandusajakirjas „Lesnoi Þurnal” ning 1914. aastal avaldati see Peterburis omaette raamatuna. Teos omandas kiiresti üldise populaarsuse. Asjaomastes ringkondades hakati seda hellitavalt kutsuma „taksaatori piibliks”.
Raamatust saab põhjaliku ülevaate taksaatori toitumisest ja varustusest ning takseertööde korraldusest. Suuresti on raamatust abi ka tänapäevasel looduses liikujal, taksaatorist rääkimata. Kindlasti pakub teos ajaloolist huvi.
Lõik peatükist taksaatori toitumine, a) kohapealsed saadused: „Musta leiva ja aganatega pooleks segatud jahust tehtud kõva talupojaleib ei pruugi harjumatule taksaatorile olla suu järgi, ja üle talve hoitud pooleldi riknenud kruupidest keedetud puder on kehva maitsega. Sabasuled kaotanud nälginud kuke eest küsis üks tatarlane 75 kopikat, põhjendades niisugust kõrget hinda: „aga ta laulab vägevasti”. Suuremat rõõmu pole ka talupoja kõhnast vasikast, kelle liha sarnaneb „Moskva vasikalihaga”.”
Pikemalt saab raamatu kohta lugeda metsakorralduse büroo kodulehelt http://www.metsakorraldus.ee/taksaatori_markmed.html. Toimetusest ostes maksab teos 175 krooni.

EXTENT AND TIMING OF THE WEICHSELIAN GLACIATION SOUTHEAST OF THE BALTIC SEA. INTERNATIONAL FIELD SYMPOSIUM OF THE INQUA PERIBALTIC WORKING GROUP. TOIMETANUD VOLLI KALM, LIINA LAUMETS JA TIIT HANG. INSTITUTE OF ECOLOGY AND EARTH SCIENCES, UNIVERSITY OF TARTU. 112 LK.

INQUA on Läänemere-äärsete kvaternaariteadlaste töörühm ning kogumikku on koondatud 2009. aasta sügisel Tartus peetud sümpoosioni ettekannete kokkuvõtted. Töörühma keskne aruteluteema oli Weichseli jäätumise ulatus ja kestus Läänemerest kagu poole jäävatel aladel. Umbes poole kogumikust hõlmavad Eesti kvaternaariteadlaste ettekannete kokkuvõtted, tugevalt on esindatud ka Läti teadlased.

LOODUSMÄLESTISED 19. NATURAL HERITAGE OF ESTONIA. RAPLAMAA. KOOSTANUD HELLA KINK JA TIIT PETERSOO. TEADUSTE AKADEEMIA KIRJASTUS, TALLINN 2010. 40 LK.

LOODUSMÄLESTISED 20. NATURAL HERITAGE OF ESTONIA. LOODE-EESTI. KOOSTANUD HELLA KINK JA KRISTA TÄHT-KOK. TEADUSTE AKADEEMIA KIRJASTUS, TALLINN 2010. 40 LK.

MTÜ Pakri Looduskeskuse välja antavate loodusmälestiste raamatukeste seeria on jõudnud 19. ja 20. vihikuni. 19. osas on vaatluse all Rapla linna ja valla, Märjamaa ja Raikküla valla huvitavad pinnavormid, karstinähtused, allikad, sood ja rändrahnud ning tutvustatakse ka erilisi vee-, haljastus- ja kultuuriobjekte.
Seeria 20. osa käsitleb kavandatava Loode-Eesti geopargi temaatikat ning annab ülevaate antud piirkonda jäävatest olulisematest geoloogiamälestistest: Põhja-Eesti panga ehk Balti klindi lõigud Osmussaarel, Pakri saartel ja poolsaarel, Türisalus, Rannamõisas ja Tabasalus, lisaks Neugrundi meteoriidikraater, arvukad rändrahnud, allikad, karstinähtused, jõed, järved, maastikud ja elustik. Kavandatava geopargi suurus on 25 500 ha ning see hõlmab kaks hoiuala ja 14 kaitstavat üksikobjekti.

TEEME KOOS. PIRET POST. AS AJAKIRJADE KIRJASTUS, 2010. 95 LK.

See Pere ja Kodu väike meisterdamisraamat koondab ajakirja rubriigis „Teeme koos” ilmunud meisterdusi, mida lapsed on koos oma vanematega valmistanud. Raamat on jagatud aastaaegade kaupa neljaks osaks. Paljud välja pakutud meisterdustest on seotud looduse või looduslike materjalidega: näiteks viljapeadest pilt, kõrvitsalaevuke, ubadest auto või puukoorest laevuke. Kui aeg on selline, et loodusest suurt midagi võtta pole, siis saab loodusele lähemale mõnest muust materjalist lilli, liblikaid või loomi maalides või meisterdades.

MAITSEELAMUSED TERVISE HEAKS. AET TRISBERG. AS AJAKIRJADE KIRJASTUS, 2010. 192 LK.

Nagu paljud noored naised, jõudis ka raamatu autor Aet Trisberg tervisliku toitumiseni oma lapse allergia kaudu. Kirgliku toiduvalmistajana leidis ta, et tervislik toitumine pole üksnes kalorivaeste juurviljade närimine ja kookidest loobumine, vaid väga põnev ja mis peamine − maitsemeeli erutav. Raamatu retseptid tuginevad eelkõige eestimaisele mahedalt kasvatatud toorainele. Kuna parimad ja tervislikumad toidud valmivad hooajalistest viljadest, põhineb ka raamat aastaaegadel.
Retseptide vahele on pikitud temaatilisi ilupilte ja lühemaid lugusid peamiselt toorainevaliku kohta. Näiteks saab lugeda E-ainetest toidus, eri suhkrutest, täisteratoodetest jm. Raamatu retseptiahvatlustena võiks aga mainida eestimaist rukkipastat aedviljadega, mustikakeeksi valge ðokolaadiga, karulaugu-apelsinisalatit ürdise kanafileega ja astelpajukreemiga martsipanitorti.

ARNO-TOOMAS PIHLAK. KILDE ISESÜTTIMISE PROTSESSIDE JA ÕHUHAPNIKU PROBLEEMIDE UURIMISE AJALOOST EESTIS. KEEMILISE JA BIOLOOGILISE FÜÜSIKA INSTITUUT, 2009. 61 LK.

Selle väikese vihiku ülesanne on lühidalt tutvustada isesüttimise ja hapnikuprobleemide vähe tuntud uurimislugu Eestis. Selleks, et lugeja saaks sissejuhatava raamatukese juurest soovi korral ise edasi minna, on ülevaatele lisatud meil kättesaadava kirjanduse loetelu, mis hõlmab ligi kolmandiku trükisest. Kahju muidugi, et ka nii väikese trükise puhul pole peetud vajalikuks kaasata toimetajat: raamatuke kannatab seetõttu tuntavalt.



Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012