Eesti Looduse fotov�istlus
2011/01



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Kroonika EL 2011/01
Tartus tunnustati noori kaitsealaloojaid

Mullu 10. detsembril said Tartus kokku üle-eestilise võistlusmängu „Meie oma kaitseala” osalejad ja korraldajad.
Võistluse raames loodi Eestisse – mis sest, et paberil! – 15 uut laste oma looduskaitseala. Üheksa maakonna 7.–8. klassi õpilaste koostatud tööd tutvustavad põnevaid paiku ja juhivad tähelepanu elurikkusele seal, kus seda tavaliselt ei märgata. Lõppüritusel tunnustati kõiki võistlusel osalenuid ja esitleti viit kaitseala. Saaremaa ühisgümnaasiumi võistkond „Donna” (juhendajad Mati Martinson, Inge Vahter ja Mart Mölder) oli Sõrve poolsaarele kavandanud Sääre looduskaitseala, Rannu kooli „Miku ja Manni” ehk õpilased Martin Kisand ja Mari Tuvikene (juhendaja Vaike Rootsmaa) mõtlesid välja väikese kaitseala „sauna taga tiigi ääres” ning Põlva ühisgümnaasiumi õpilased (juhendaja Urve Lehestik) valisid kaitsealuseks kooli lähedal asuva nn. Hurda tamme. Lumetormi tõttu lõppüritusele saabumata jäänud Hiiumaa loodusringi „Orhidee” (juhendajad Karin Poola ja Kersti Lüsi) tahaks kaitsta Kärdla käpaliste kasvukohti ja Suure-Jaani gümnaasiumi loodusesõbrad (Ly Valdmaa ja Helle Saluveer) Suure-Jaani järve.
Suvel toimuvasse võistluse teise vooru pääsesid peale mainitute veel „Looduslapsed” Võrumaa Osula põhikoolist (juhendaja Kaja Parker), „Päkapikk” Jõgevamaa Voore põhikoolist (juhendaja Kaie Mikko), „Uljad ja andekad” Lihula gümnaasiumist (juhendaja Marje Loide) ja „Hall vildikas” Gustav Adolfi gümnaasiumist (juhendaja Kristi Rahn).
Kui korraldajad jagasid ühesuguseid auhindu kõigile osalenud õpilastele ja nende juhendajatele, siis toetajate eriauhindade järel oli kõige rohkem kordi vaja käia saarlaste „Donnal” (ajakirja Eesti Loodus, ornitoloogiaühingu, Eestimaa looduse fondi, keskkonnaministeeriumi ja SA Archimedes auhinnad), tartumaalaste rohke osaluse tõttu teisest voorust välja jäänud Elva gümnaasiumi poistel (juhendaja Tiia Kuresoo), kes soovivad kaitsta Arbi järve (auhinnad ornitoloogiaühingult, ELF-ilt, RMK-lt ja Eesti õpilasesinduste liidult), ning hiidlaste „Orhideel” (Eesti Loodus, ELF ja Regio).
Lisa saab lugeda võrgupaigast www.archimedes.ee/meieomakaitseala, kus on ka hulk fotosid lõpuüritusest.
Võistlusmängu teine voor toimub 2011. aasta suvel maastikumänguna Eestimaa looduses. Selle algataja on Euroopa Komisjoni esindus Eestis, korraldajad aga Tartu keskkonnahariduskeskus ja sihtasutus Archimedes.



Archimedes/Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012