Eesti Looduse fotov�istlus
2011/09



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Raamat EL 2011/09
Raamatud

SIIN- JA SEALPOOL MAANTEED. TALLINN-NARVA
Raul Vaiksoo. Toimetanud Marika Lall, kujundanud Raul Vaiksoo, Heino Prunsvelt. Solness Arhitektuurikirjastus, 2011. 335 lk. + kaardid

Tegu on järgmise püüdega äratada ellu omaaegne menusari „Siin- ja sealpool maanteed”. Sedasorti katse tehti ka mõned aastad tagasi, kui 2006. aastal ilmus Marko Kalduri sulest retkejuht „Piibe maantee”.
Ilmunud trükist võib pidada õnnestunumaks katseks: selles leidub kaarte, fotosid ja skeeme ning mõistagi koha- ja isikuregister. Hulgaliselt on sisukaid ja põnevaid fakte, huvilisi ootavate talude, muuseumide jms. kontaktandmeid. Ühtlasi on tarvitusele võetud nüüdisaegsemaid lahendusi: kiirelt ja täpselt jõuavad geograafiliste koordinaatide abil pärale GPSi omanikud, QR-koodi järgi aga nutitelefoniga matkajad.
Raul Vaiksoo koostatud trükise põhitelg on Tallinna–Narva maantee, millest paremale ja vasemale kulgeb 14 marsruuti. Teejuhi abil võib läbi sõita või käia umbes paarsada vaatamisväärsust, kuid saab toetuda ka autori koostatud esikümne objektidele.
Jääme lootma, et sari jätkub: sama heas vormis, kuid vähemate kirjavigadega. Kiirustamist koostamisel on märgata ka registrite viitamissüsteemis.

EESTI PUUDEL KASVAVAD SUURSAMBLIKUD
Tiina Randlane, Andres Saag, Ljudmilla Martin, Einar Timdal ja Pier Luigi Nimis. Toimetanud Tiina Randlane. Tartu ülikooli kirjastus, 2011. 326 lk.

Teos tutvustab eesti, inglise ja vene keeles kõiki Eesti puudel kasvavaid suursamblikke, kokku 120 liiki. Need on suhteliselt suure tallusega ning kasvavad nii looduslikes kui ka inimmõjuga paikades. Liike aitab ära tunda värvipiltidega dihhotoomne määramistabel ja oskussõnastik. Iga liigi kohta antakse iseloomulikud tunnused, värvusreaktsioonid ning levik ja ökoloogia Eestis, samuti väikeses mõõtkavas levikukaart. Samblikuid saab vaadata enamasti kahel või kolmel värvifotol ning mustvalgel joonisel.
Määraja on saadaval elektroonilise ja interaktiivsena nii arvutivõrgus kui ka allalaaditava rakendusega erisugustele pihuseadmetele. Suurepärane käsiraamat samblikusõpradele, mida saavad edukalt kasutada ka teiskeelsed huvilised.

HOIUALADEGA JÕED VIRUMAAL 1. AVIJÕGI, TAGAJÕGI, PADA JÕGI JA PÜHAJÕGI
Eva-Liis Tuvi ja Anne-Ly Ferðel. Toimetanud Ann Marvet. Keskkonnaamet, 2010. 160 lk.

Raamat pakub lugejale mõtterännakut Virumaal voolava nelja jõe kaldale, keskendudes eelkõige jõgede hoiualaks kuulutatud osale. Antakse üldisem ülevaade veekogusid kaitstavatest seadustest ja jõgede kohast ökoloogilises võrgustikus ning jõgede kaupa pikem geograafiline ja elustiku kirjeldus, ülevaade inimasustusest ja jõe kaitsmisest. Jõgede omapärast aitavad aru saada arvukad kaardid ning endis- ja nüüdisaegsed fotod. Teosest on kindlasti kasu nii looduskaitsespetsialistidel kui ka loodushuvilistel.



Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012