Eesti Looduse fotov�istlus
2011/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2011/12
Kuidas saavad huvilised Eesti loodusmuuseumi kogusid täiendada?

Eesti loodusmuuseumil on aegade jooksul kujunenud märkimisväärse suurusega kollektsioonid, mida järjepidevalt täiendatakse. Ühe osa kogudest hõlmavad mitmesuguste loomade topised, samuti muud loodusega seotud objektid, näiteks koljud, putukad, limuste kojad jms. Osa kollektsioonist on kogunud muuseumitöötajad, paljud esemed ja kogud on aga muuseumile annetatud. Meie kogusid saavad omal moel aidata täiendada ka muuseumis mittetöötavad inimesed.

Nii mõnigi loodusest leitud objekt võib olla muuseumikogudele suurepärane täiendus, näiteks linnupesa, metsast leitud sarv(ed) või koguni mõni huvitav putukas. Kui leiate sedalaadi huvipakkuvaid objekte, võib julgesti muuseumiga ühendust võtta.
Vahel juhtub, et leitakse surnud loom, mis võib sobida topise valmistamiseks. Et sellest saaks kena eksponaadi, peab ta kindlasti olema riknemistunnusteta. Leides sedasorti isendi, tuleks ta hoolikalt sulgeda kilekotti ning võimalikult kiiresti panna sügavkülma. Oleme väga tänulikud, kui märgitakse üles ka leiuandmed: aeg, koht, leidja nimi ja kontaktandmed.
Surnud looma leidmisel tuleb tingimata jälgida ohutusnõudeid. Soovitatav on vältida vahetut kokkupuudet ning kasutada kummikindaid või kaitsta käsi kilekotiga. Pärast surnud loomaga tegelemist tuleb kindlasti hoolikalt käsi pesta.

Peale loodushuviliste toodud leidude täienevad muuseumi kollektsioonid ka muul viisil. Näiteks hiljuti Eesti loodusmuusemis näitusel olnud amuuri tiiger Bronto ja teravmokk-ninasarvik Murray jõudsid meile Tallinna loomaaiast (topised valmistati neist KIKi rahastatud projekti käigus). Vahel on siia sattunud ka salaküttidelt konfiskeeritud loomi.
Aegade jooksul on loodushuvilised toonud muuseumi väga mitmesuguseid isendeid ja objekte, nende seas on näiteks händkakk, hallhaigur, nirk, palju erisuguseid väikelinde, aga ka linnupesad, herilasepesad jpm. Täname kõiki, kes on meile toonud põnevaid leide. Loodetavasti satub ka tulevikus siia asjahuviliste abil hulk huvitavaid eksponaate.
Meiega saab ühendust võtta telefonitsi 6411 739, 6603 404 või meiliaadressil muuseum@loodusmuuseum.ee.



Anne-Ly Nurmõtalo, Eesti loodusmuuseumi zooloog-kuraator
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012