Eesti Looduse fotov�istlus
2012/02



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/02
Kuidas aitavad lauamängud edendada loodusharidust?

Mäng ja mängulisus on õppimisel järjest rohkem poolehoidu võitev suund terves maailmas. Mõeldes, kui haaravad üldse on mängud – arvutimängud, rollimängud, kaardimängud või lauamängud –, võiks küsida: miks see nii on, miks mängud toimivad? Eestiski on õppemänge uuritud ja selgub, et mäng vallandab märkamatult inimese loovuse, sunnib tegutsema, teistega koostööd tegema ja vahetult mõistma tagajärgi, mida iga otsus või tegu endaga kaasa toob.
Lihtsamalt öeldes: mäng haarab mingi ainevalla terviklikult ja võimaldab selles tegutseda isikupäraselt. Mängija saab tegutseda nagu päriselus, kuid turvalisemalt, kedagi ohtu seadmata. Õppija jaoks on see ainulaadne kogemus, mida teiste meetoditega on raske saavutada.
Kui mõtlen oma loodusõpingutele, siis oli mul eriti raske seostada linnunimesid lindude välimuse, laulu ning käitumisega. Kõiki linde maastikul ju ei kohta ja nende tegevust ei õnnestu jälgida. Siis sündiski idee, et parim õppimisviis oleks mäng: lusti ja hasardiga linnumaailmas seiklemine.
Nüüd on Eesti esimene linnuteemaline lauamäng – „Ilmatsalu linnuretk” – valmis ja huvi selle vastu oli kohe algul üllatavalt suur. Mängu väljaandmine sattus õnnestunult ajale, mil ka üldhariduskoolide uutes õppekavades pööratakse tähelepanu sellele, kuidas õppimist põnevamaks muuta. Nii on linnuretke mängu hea soovitada loodusõpetuse tunniks, et kolmkümmend Eesti tuntumat linnuliiki lõbusalt selgeks saaksid.

Mängu väljaandmiseks asutasime OÜ ÕÄ (lauaretked.com), mis tegeleb loodushariduslike lauamängude loomisega ja loodusretkedega. Esimene linnumängu partii on peaaegu maha müüdud ja selleks kulus kõigest natuke üle kuu. Ühelt poolt näitab see, kui tühi on selliste lauamängude turuniðð. Teiselt poolt kajastab see ka lünklikke teadmisi: minu tähelepanekute järgi ei tee paljud täiskasvanud vahet hakil ja varesel. Seetõttu on mäng mõeldud kõigile vanuserühmadele: nii suurtele, noortele kui ka väikestele. Igal vanuseastmel on võimalus valida eale sobiv mängutase ja üheskoos mängida. Mängimine on alati suhtlus, mäng lähendab sujuvalt kõiki, olenemata erialast ja east.
Linnumängu mängijaid jälgides on näha, kui kiiresti ja kergelt linnud meelde jäävad, kui neid ise igapidi kirjeldada saab. Liike saab ära arvata fotode, laulu ja rahvakeelsete nimetuste järgi, kuulata kaaslaste etteloetavaid linnukirjeldusi ja käte, jalgade, häälitsuste vms. abil linde teistele selgeks teha. Lõbusat vaheldust pakub linnutoiduterade jagamine: need on punktid, mida kogutakse. Mängus on kasutatud Remo Savisaare linnufotosid, nii et linnud on mängukaartidel hästi äratuntavad.
„Ilmatsalu linnuretke” mängule on kavas luua ka mitu lisa: uued kaardipakid, kus iga pakk sisaldab kolmekümmet uut linnuliiki. Mängulaud jääb samaks, kuid kaarte tuleb juurde, nii muutub ka mäng huvitavamaks. Uutes mängutasemetes tuleb linde ära tunda isegi munade põhjal, kuid on ka palju mõistatusi ja helisid.
Peale linnuteema kavatseme luua ka muid looduse valdkondi käsitlevaid mänge, samuti lauamänge linna ja kunsti vallas, kuid eesmärk jääb samaks: muuta need maailmad kõigile põnevamaks.



Elo Hermann, loodusretkejuht ja OÜ ÕÄ tegevjuht
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012