Eesti Looduse fotov�istlus
2012/02



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Vikipeedia fotovõistlus EL 2012/02
Kuhu koguda häid Eesti looduse pilte?

Eelmise aasta lõpus korraldatud teine heade Eesti looduse piltide kogumise aktsioon ehk HELP 2 püüdis saada Vikipeedia tekstiosa kõrvale pilte, et pisutki täita seda tühimikku, mis haigutab mahuka tekstiosa ja tagasihoidliku fotopanga vahel. Ilus mitmekesine Eesti loodus väärib tähelepanu ning kirjatöid. Ühtaegu vajavad tekstiread ilmekaid pilte ja nõnda tuleb ka veebientsüklopeediat rikastada väärt fotomaterjaliga: selleta ei ole terviklik ülevaade mõeldav.

Kõik me kasutame Vikipeediat, kuid enamasti me ei mõtle sellele, kuidas see toimib. Just nagu vabaduste kõrval unustatakse tihti, et nendega kaasnevad kohustused, jäetakse tähelepanuta seegi, et entsüklopeediasse võivad panustada kõik, muu hulgas nende ridade lugejad. Suured asjad saavad sündida ainult juhul, kui leidub piisavalt inimesi, kes nendesse usuvad ja on valmis ise kaasa aitama.
Vikipeedia toimib, sest kümned tuhanded vabatahtlikud üle maailma on aidanud luua veebientsüklopeediat, mis võimaldaks igale inimesele vaba ligipääsu kogu inimkonna teadmistele. Eestikeelse Vikipeedia vabatahtlikke on aga paar-kolmkümmend – kaugelt liiga vähe, et artiklite kirjutamise ning toimetamise kõrvalt veel fotograafiaga tegeleda. Nõnda on kõrgelt hinnatud head fotod, mis aitavad mõista artiklis kirjeldatut.
Et lugejad saaksid Vikipeedia looduskirjutiste sisust selgema pildi, korraldati mullu 1.–31. detsembril fotokogumisaktsioon HELP 2. Nõnda laekus 31 osavõtjalt kokku 530 fotot, mida kasutatakse paljudes artiklites, seega näevad neid sajad tuhanded inimesed. Mõned neist piltidest on ära toodud siinsamas, nii mõnigi jõuab tänavu Vikipeedia eri keeleversioonide avalehtedele.

Eesti Looduse aastatellimuse ja Photopointi eriauhinnad pälvisid Marko Vainu, Tiit Hunt ja Ilme Parik. Ära märgiti Kaupo Küti, Aime Pae ja Tauri Pärna pildid. Suure tänu on ära teeninud ka kõik teised, kes võtsid vaevaks anda oma panuse vabade teadmiste levikusse ja osalesid fotokogumises.
Olid need siis suurepärased jäädvustused Eesti metsades kasvavatest seentest, vetes elutsevatest kaladest ja niidul vohavatest taimedest, voolu- ja seisuveekogudest või loodus- ja maastikukaitsealadest, kõigil neil on oma roll looduse tutvustajana. Fotojäädvustusi on vaja laia teemade spektri kohta, näitamaks, mis loodus õigupoolest on. Usutavasti aitavad laekunud fotod seda edukalt teha.
Vikipeedias on veel sadu fotomaterjalita artikleid Eesti loodusest ja iga nädalaga tuleb neid järjest juurde, kuid see on loomulik osa veebientsüklopeedia tööst. Ei ole ühtegi teist kohta, kuhu saaks sedavõrd ulatuslikult koondada eestikeelset teavet. Viimatine pildikogumine võimaldab aga paljusid infokilde hulga värvikamalt esitada. Edaspidigi tuleb tegusalt luua uut sisu ja seetõttu vajame inimesi, kes koostaksid Vikipeediale tekste ja teeksid pilte. Järgmine HELP korraldatakse tänavu sügisel, aga oma panuse võid anda kohe.

Ivo Kruusamägi (1988) on eestikeelse Vikipeedia administraator.



Ivo Kruusamägi
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012