Eesti Looduse fotov�istlus
2012/3



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/3
Missugused on Eesti teadusagentuuri sihid teaduse populariseerijana?

Tänavu märtsis tööd alustanud Eesti teadusagentuur on loodud Eesti teadusfondi põhjal. Peamine siht on korrastada teaduse rahastamist Eestis, ent agentuuri hooleks jäävad ka siiani sihtasutuse Archimedes kaudu korraldatud ettevõtmised teaduse populariseerimise vallas. Ühtlasi soovime anda oma panuse, et teadus muutuks üldtuntuks ja mõistetavaks.
Uudne aspekt teaduse rahastamise süsteemis on asjaolu, et institutsionaalsete uurimistoetuste eelarves on mõnevõrra laienenud võimalus taotleda projekti osana raha teadust populariseeriva tegevuse jaoks.
Institutsionaalse uurimistoetuse saanutele rakendub nõue teha teadustöö avaldatud tulemused kõigile kättesaadavaks niipea, kui autoriõiguse või intellektuaalomandi kaitse seda võimaldab. Teavet veebivaramute ja ajakirjade kohta, mille kaudu teadustöid avalikustada, leiab näiteks Tartu ülikooli raamatukogu lehelt www.utlib.ee/index.php?e_id=367.
Alates sellest kevadest rahastatakse ka teaduse populariseerimise projektikonkursi (www2.archimedes.ee/teadpop/index.php?leht=333) algatusi Eesti teadusagentuuri kaudu, kuigi taotlused on vastu võtnud Archimedes. Kõnealuse konkursi kaudu saavad toetust taotleda teadust populariseerivad asutused ja isikud.
Eesti teadusagentuuri egiidi all jätkub ka Euroopa sotsiaalfondist rahastatav programm TeaMe, mille mitmed tegevused on mõeldud noortele, meie tulevastele teadlastele. Muu hulgas rahastatakse üldhariduskoolide loodusteaduste ja tehnoloogia valdkonna valikainete õppematerjalide soetamist. Programmi laiem siht on aga suurendada teaduse üldist kõlapinda ühiskonnas. Nõnda saab juba teist hooaega jälgida teadussaadet „Rakett 69” ning „Püramiidi tipus”. Peale Eesti rahvusringhäälingu teeb agentuur koostööd teadusajakirjanike seltsiga, et edendada meie teadusajakirjandust. Ühtlasi aidatakse korraldada tänavust teadusaastat.
Koos varasemate sihtasutuse Archimedes teaduskoostöökeskuse partneritega korraldab Eesti teadusagentuur seniseid teadustööde konkursse ja asjaomast arendustööd. Sealhulgas korraldatakse edaspidigi õpilaste, üliõpilaste ning kasvatusteaduslike tööde konkursse ja õpetajate koolitusi. Samuti jätkub õpilaste teadusliku ühingu tegevus. Noorte loovust ja insenerimõtlemist püütakse ergutada leiutajate riikliku võistlusega, üksiti korraldatakse selle raames koolitusi juhendajatele ja noorte leiutajate laagreid.
Agentuur hakkab andma ka teaduse populariseerimise auhindu, millega on meie parimaid tunnustatud juba mitu aastat.
Rohkem infot teaduse populariseerimise kohta saab lugeda: www2.archimedes.ee/teadpop/.



Terje Tuisk, Eesti teadusagentuuri teaduse populariseerimise osakonna juhataja ja Liina Raju, Eesti
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012