Eesti Looduse fotov�istlus
2012/04



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Kroonika EL 2012/04

Eesti ilvesed taastavad Poola elurikkust
Eestimaa looduse fond (ELF) teatas 19. märtsil, et koostöös maailma looduse fondi (WWF) Poola osakonnaga on asutud edukalt taastama Kirde-Poola ilvesepopulatsiooni: Järvamaalt püüti esimesed ilvesed, kelle uueks elupaigaks saavad Poola Piska ja Napiwodzko-Ramuckie metsad.
Ümberasustamise eesmärk on taastada Kirde-Poola ilveseasurkond, mille hävimise põhjuseks peetakse ilveste üleküttimist 1980.
  • Loe edasi...

  • Maa-ameti geoportaali vaadatakse pool miljonit korda kuus
    Maa-ameti eestvõttel kümme aastat tagasi loodud ja alatasa elektrooniliste kaardirakendustega täienev geoportaal võimaldab juurdepääsu Eesti mahukamatele riiklikele ruumiandmetele ja kaardikogudele.
    Portaalist geoportaal.maaamet.ee näeb topograafilisi aluskaarte, ortofotosid, ajaloolisi kaarte, mere-, mulla- ja maardlate kaarte, looduskaitse, pärandkultuuri ja muinsuskaitse objekte, aadressiandmeid, detailplaneeringuid jpm.
    Paljudes teistes Euroopa riikides sellise täpsusega andmeid tasuta ei avalikustata, seevastu geoportaali suurim väärtus on see, et Eesti riigi ruumiandmed on avalikud, neid saab tasuta vaadata ja kasutada.
    Portaalist on lihtne leida huvipakkuvaid piirkondi, kontrollida kinnistul kehtivaid piiranguid, täpsustada objektide asukohti, ennustada looduses juhtuvat (nt. üleujutusohuga alad), otsida ametlikke aadresse ja kohanimesid ning neid kaardil kuvada.
    Kaartidele kantud objektide liigitus, asukohatäpsus ja andmete korrektsus on järjest olulisemad ka maaga seotud õiguslikes vaidlustes, sest näiteks teed, jõed, tehnovõrgud jm.
  • Loe edasi...

  • Eesti märgalad ja ökoturism on maailmas eeskujuks
    Keskkonnaamet teatas 23. märtsil, et Ramsari märgalade sekretariaat on välja valinud ja maailma teistele riikidele eeskujuks seadnud Läänemaa Haapsalu-Noarootsi märgala kaitse ja kasutuse.
  • Loe edasi...

  • Skytte medali sai Tõnis Lukas
    Tartu ülikool andis 26. märtsil Skytte päeval järjekordse Skytte medali riigikogu liikmele Tõnis Lukasele.
    Statuudi järgi antakse Skytte medal ühiskonna- või riigitegelasele, kes on möödunud aasta jooksul aidanud kõige enam kaasa Tartu ülikooli ja Eesti kõrghariduse arengule.
  • Loe edasi...

  • Supilinlased ehivad oma kodud linnaosa lippudega
    Taas on tulekul Tartu Supilinna päevad, mis populaarsuselt ületavad kaugelt linnaosa piire. Seekordsed, juba üheteistkümnendad Supilinna päevad on 19.–22.
  • Loe edasi...

  • TÜ loodusmuuseumil on valminud tänavune huviteatmik
    Tartu ülikooli loodusmuuseumi infopunktist(Vanemuise 46) saab tasuta loodusmuuseumi uut huviteatmikku.
    Teatmikus on artikleid ja juhendeid loodusvaatluste kohta ning TÜ loodusmuuseumi tänavuse aasta ürituste kalender. Nii käsitletakse seal Eesti kiililisi ja nende eluviisi, õpitakse tundma tildreid ja nende tunnuseid ning tutvustatakse Eestis elavaid laulvaid putukaid ja nende hääli.
  • Loe edasi...
  •  

    28/11/2012
    26/11/2012
    05/10/2012
    09/07/2012
    26/06/2012
    26/06/2012
    22/05/2012