Eesti Looduse fotov�istlus
2012/05



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/05
Konnad on teravdatud tähelepanu all ka mujal maailmas

Kui Eestis algatas Eestimaa looduse fond konnatalgud, kus vapralt osales hulk vabatahtlikke, kes päästsid autorataste alt tuhandeid kahepaikseid, siis rahvusvahelises mastaabis oli 28. aprillil IV konnapäästepäev (Save the Frogs Day), mida korraldab USA kahepaiksete kaitse organisatsioon „Save the Frogs!”.
Korraldajate kinnitusel oli see kõigi aegade suurim kahepaiksete tundmaõppimisele ja kaitsele pühendatud üritus planeedi ajaloos. Veerandsajas riigis korraldati vähemalt 150 erilaadset üritust.
Kahepaiksete olukord maailmas on kurb: asurkonnad kahanevad enneolematu kiirusega ja ligi kolmandik maailmas tuntud liikidest on hukuohus. Viimaste aastatega ongi juba hävinud paarsada liiki. Allakäiku soodustavaid tegureid on hirmuäratavalt palju: kliimamuutused, saaste, nakkushaigused, elupaikade kadu, invasiivliigid, ülemäärane püük müügiks ja lemmikloomadeks. Konnapäästepäevadel püütaksegi inimesi sellest kõigest teavitada ja anda näpunäiteid, kuidas olukorda parandada. Muu hulgas tahetakse tähelepanu juhtida kahepaiksete asendamatule rollile ökosüsteemides ning otsesele kasule, mida nad inimestele toovad.
Kui mainida vaid mõnda konkreetset tänavust üritust, siis New Yorgis Coney saarel, üle riigi konnakoibi tarniva restoraniketi Nathan’s Famous juures korraldati protestimiiting konnakoibade kulinaarse kasutuse vastu, San Franciscos koguneti kaitsma ohustatud liigile olulist ala golfiväljaku rajamise eest, Ghanas, Bangladeshis ja Mehhikos peeti teaduskonverentse, Colombias, Malaisias ja Austraalias avati foto- ning Brasiilias ja Indias kunstinäitused.



savethefrogs.com
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012