Eesti Looduse fotov�istlus
2012/05



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/05
Euroopa e-rämps ohustab Aafrikat

Šveitsi materjaliteaduse ja tehnoloogia föderaallaboratoorium EMPA on koostöös kohalike ekspertidega lõpetanud ulatusliku uuringu kasutatud elektroonika- ja elektriseadmete sisseveo kohta viide Lääne-Aafrika riiki: Benini, Côte d’Ivoire’i, Ghanasse, Libeeriasse ja Nigeeriasse. Uuringu siht on aidata ÜRO keskkonnaprogrammil UNEP välja töötada nende riikide e-jäätmete strateegia.
Kõrgtehnoloogilisi seadmeid on Aafrikas muu maailmaga võrreldes palju vähem, aga nende kasutus kasvab kiiresti. Kümne aastaga on näiteks arvutite kättesaadavus paranenud kümme korda, taskutelefonide tarvitus aga lausa sada korda suurenenud. Uuringu järgi tekib kõnealustes riikides aastas 650 000 kuni miljon tonni e-jäätmeid.
Need seadmed sisaldavad mitmeid ohtlikke aineid, näiteks raskmetalle (elavhõbe, plii) või broomi, mida sisaldavad sisenõreorganeid kahjustavad leegiaeglustid. Primitiivse „jäätmekäitluse” korral, mis sageli piirdub põletamisega, et saada kätte vask ja vähendada jäätmete mahtu, satuvad õhku dioksiinid, pika elueaga, toiduahela kaudu akumuleeruvad üliohtlikud ühendid. Sageli on selline „jäätmekäitlus” laste, kohati koguni mudilaste hooleks ja nende tervis on seetõttu suures ohus.
Teiselt poolt oleks seadmete hoolika ja kestliku taaskasutusega võimalik kätte saada hinnalist teisest tooret, näiteks selliseid strateegilisi materjale nagu indium ja pallaadium või väärismetalle, ning muidugi vähendada ühiskonna ökoloogilist jalajälge. Niisuguseid nüüdisnõuetele vastavaid käitluskodasid on Ghana pealinna Accrasse ja Nigeeria pealinna Lagosesse jõudsalt juurde tekkinud ning selle tööga teenib praegu elatist üle 30 000 inimese.
Mõned uuringus esitatud arvud: 2009. aastal Ghanasse sisse veetud seadmeist oli 70% kasutatud, tervelt kolmandik neist ei töötanud ja oli seega lihtsalt e-jääde. Seda laadi jäätmeid tekkis 2010. aastal 40 000 tonni. Beninis ja Côte d’Ivoire’is ei töötanud pooled sisse veetud elektroonikariistad, ja neid ei saanud ka remontida. Eri riikide sisseveost oli 75–85% teele saadetud Euroopast, konkurentsitult kõige rohkem Ühendkuningriigist. Hinnanguliselt satub aastas nendesse Lääne-Aafrika riikidesse vähemalt veerand miljonit tonni e-jäätmeid. See on umbes sama hulk, mis tekib aastas Belgias või Hollandis ehk umbes 5% Euroopa Liidu aastasest e-jäätmehulgast.



EMPA
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012