Eesti Looduse fotov�istlus
2012/6-7



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/6-7
Titaanoksiidi pulber stratosfääris: „plaan B” kliimamuutuste vastu

Endine Suurbritannia valitsusasutuste innovatsiooninõunik, keemiainsener Peter Davidson tuli mais välja ideega, mis tundub esmapilgul kuuluvat ulmejuttude valdkonda: puistata stratosfääri peeni titaanoksiidi osakesi, mis hajutaksid päikesevalgust ja vähendaksid sel moel planeedi ülekuumenemist.
Davidsoni enda kinnitusel on see n.-ö. plaan B juhuks, kui pingutused vähendada süsinikdioksiidi heidet ei kanna vilja. Põhimõtteliselt oleks tegemist sama efektiga, mis leiab looduses aset väga suurte vulkaanipursete aegu. Kui noppida näide üsna hiljutisest minevikust, siis põhjustas Filipiinide Pinatubo vulkaani purse 1991. aastal lausa kaheks aastaks poolekraadise temperatuurilanguse kogu maailmas.
Pinatubo purse paiskas stratosfääri 20 miljonit tonni vääveldioksiidi, mis tekitas peene, üle maakera levinud väävelhappeudu. See hajutas umbes ühe protsendi päikesevalgust, mis ei saanud niisiis maad soojendada.
Väävelhape on teadagi mitmeti ohtlik aine, vastupidi titaandioksiidile, mis on arvatavasti üldse enim kasutatud pigment: väga tavaline värvide, ravimite, kosmeetikatarvete jmt. koostisosa. See aine pole mürgine, on õhus stabiilne ja pealegi hajutab valgust väävelhappest seitse korda tõhusamalt. Maakoores leidub titaani rohkesti ja praegu toodetakse titaandioksiidi umbes viis miljonit tonni aastas. Davidsoni kinnitusel poleks probleem hankida vajalik lisakogus.
Kui süsihappegaasi hulk atmosfääris kahekordistub, tuleks Davidsoni väga ligikaudsete arvestuste järgi igal aastal 20 kilomeetri kõrgusele tõsta ja laiali puistata miljon tonni titaandioksiidi aastas. Leidur on kokku rehkendanud, et praegustes hindades läheks see maksma kolm miljardit naela ehk siis 50 penni iga maakera elaniku kohta.



IchemE
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012