Eesti Looduse fotov�istlus
2012/6-7



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/6-7
Looduskaitsjate võit mürgiseima konna nimel

Ameerika linnukaitseorganisatsioon ABC (American Bird Conservancy) teatas 8. mail toredast sündmusest Colombias: ohustatud konn Phyllobates terribilis (2009. a. Eesti Looduses nr. 7 on Aimar Rakko teda eesti keeles nimetanud „õudseks lehestikukonnaks”) on saanud endale esimese kaitseala.
Tegemist on arvatavasti maailma kõige mürgisema loomaga. Tema mürk, batrahhotoksiin, on sedavõrd mürgine, et isegi kontakt pabertaskurätikuga, mida konn oli puudutanud, on olnud loomadele surmav. Viie sentimeetri pikkuse loomakese mürgihulk arvatakse olevat piisav, et surmata mõne minutiga kümme täiskasvanud inimest. Batrahhotoksiin blokeerib närviimpulsi ülekande, nii et lihased, sealhulgas südamelihased, jäävad kokkutõmbunud seisundisse. Pärismaalased kasutasid seda mürki jahiks: noole- ja odaotstega puudutati õrnalt konnakese selga, nii et viimasele ei sündinud mingit kahju. Väidetavasti olevat sel moel töödeldud relv jäänud surmavaks koguni kaheks aastaks.
Ometi on nii võimsa kaitsevahendiga loom nüüdisaegsetes oludes täiesti kaitsetu ja tõepoolest jõudnudki hukuohu servale. Sest paraku pole mürgist mingit abi ainsa suurohustaja, buldooseriga inimese vastu. Nimelt käib konna kitsukeses elupaigas (areaali suurust on pressiteates hinnatud „väiksemaks kui Barbadose pindala” ehk siis alla 431 ruutkilomeetri) laiaulatuslik illegaalne kullakaevandamine ja metsaraie. Märga troopilist ürgmetsa vajav kahepaikne on jõudnud juba nii õnnetusse seisu, et ta on kantud nn. nullkadumisalliansi (Alliance for Zero Extinction) liigiloendisse.
Nüüd on mitu keskkonnaorganisatsiooni ühiselt ostnud 124-aakrise tüki vihmametsa Lääne-Colombias Vaikse ookeani rannikul ja asutanud sinna Rana Terribilise kahepaiksete kaitseala. Kaitseala nimetuse esimene sõna rana tähendab hispaania keeles konna, teine on aga võetud looma ladinakeelsest liiginimetusest. Ala valdab ja haldab Colombia põhiline looduskaitseorganisatsioon ProAves. Õnneliku kokkusattumusena saab nüüd tõhusamalt kaitsta ka mõnda haruldast linnuliiki, kes pesitsevad samal alal.



ABC
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012