Eesti Looduse fotov�istlus
2012/8



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/8
Pidutuligi võib edendada loodushoidu

Suurbritannias ja Rahvaste Ühenduse maades süüdati kuninganna Elizabeth II 60. kroonimisaastapäeval tuhandeid pidutulesid. Maailma eraldatuimal maalapil, 262 elanikuga Tristan da Cunhal süüdatud tulest teatas Loodusajakirjale suur Eesti sõber, Tristani esindaja Ühendkuningriigis Chris Bates. Just Chris saatis meile ka asjakohased fotod.
Seitse korda seitsme miili suurune saar, mille Kuninganna Mary nimeline tipp tõuseb koguni 2062 meetrit üle merepinna, asub lähimast saarest, St. Helenast, 1500 miili ja Kaplinnast, mille kaudu käib kogu saare transpordiühendus muu maailmaga, 1750 miili kaugusel. Mitte ükski tavakohane auavaldus brittide tähtsal päeval ei jäänud aga olemata: saare kahes kirikus peeti tänujumalateenistusi, toimus lipuparaad ja kõlas saluut, anti medaleid ja tantsiti Prince Philip Hall’is.
Küllap meeldejäävaim kõigist üritustest oli aga traditsioonilise märgu- või pidutule süütamine õhtupimeduses. Kuna Tristan ning saarestiku tillemad saared Nightingale, Inaccessible ja Gough on maamärgid Lõuna-Ameerika ja Lõuna-Aafrika vahel liikuvatele laevadele, anti märgutulest enne mereraadiote kaudu teada.
Niigi põneva saare pidutule muudab lausa unikaalseks asjaolu, et lõkke põlevmaterjaliks ei valitud Briti ülemereterritooriumide puhul tavalist gaasi, vaid hoopis invasiivsed võõrtaimed, mis aja jooksul saarele sattunult ohustavad sealset ainulaadset loodust. Sellised on näiteks kõrge raudmürt (Metrosideros excelsa), kesakanni- (Sagina) ja vaarikaliigid jt. Ligi pool saarestikust on haruldaste lindude pesitsusalana ning taimede kasvukohana looduskaitse all, Inaccessible ja Gough on kantud UNESCO maailmapärandi loendisse. Sestap ongi siin vaja eriti hoolikalt võõrliike tõrjuda. Saarerahva ühe juhi Ian Lavarello sõnul ei saa nii kaugel maalapil elades lubada mingit raiskamist, niiviisi leitigi, et parim viis ülemaailmses pidutulede ürituses kaasa lüüa on ühendada see kodusaare väga erilise looduse kaitsega.



Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012