Eesti Looduse fotov�istlus
2012/8



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/8
Äksis on jääaeg tagasi

Mis seal salata: kui mullu ühel väga tuulisel jõulukuupäeval Saadjärve ääres Äksis kerkivate müüride vahel seisin, kuulasin ma jääajakeskuse tegevjuhi Asta Tuusti entusiastlikke seletusi – siia tuleb see ja tänna too – ilmselt üsna skeptilise näoga. Ehkki meie ümber askeldas innukalt hulk töömehi, tundus mulle üsna vähetõenäoline, et keskus tõesti suvel avatakse. Plaanid näisid olevat nii suurejoonelised ja tööd veel nii pooleli.
10. juulil, täpselt ammu väljakuulutatud päeval, olen koos vähemalt neljasaja uudistajaga tunnistajaks, et mu skepsis oli olnud täiesti kohatu: jääajakeskus on valmis kõiki huvilisi vastu võtma. Asta Tuusti sõnul toimetas selle nimel töökate sipelgatena üle terve Eesti hulk inimesi: kelle kätes valmis mõni topis; kes otsis sobilikke kive; kes vormis üldarusaadavasse keelde Tartu ülikooli, Tallinna tehnikaülikooli ja Tallinna ülikooli teadlaste tarku mõtteid. Kodulehe kinnitusel on valminud „unikaalne ning omanäoline turismiobjekt – keskkonnaharidus- ja külastuskeskus, milles on populaarteaduslik jääaja mõtestamine ühendatud meelelahutusega”.
Üle 2200 ruutmeetri ekspositsioonipinda aitab elamuslikult saada ülevaate „jääaegade tekkepõhjustest ja mõjust Maa, Eesti ja Vooremaa pinnamoele ja elustikule laiema geokronoloogilise skaala ja Universumi evolutsiooni taustal; Eesti looduse ja inimasustuse arenguloost pärast viimast jääaega ning kliimamuutuste põhjustest ja nende uurimisest”. Muidugi on Vooremaa selleks kõigeks Eestis õigeim paik, sest just siia on viimase jääaja skulptoritöö jätnud kõige selgemad jäljed.
Ligi neli miljonit eurot maksma läinud turismi- ja loodusharidusobjekti rajamist juhtis Tartu valla Saadjärve sihtasutus ning peale valla omaosaluse ehk 1,4 miljoni euro rahastas töid EAS Euroopa regionaalarengu fondi „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise” meetmest. Hoone arhitekt on Üllar Varik ja ehitaja AS Merko Tartu, sisupoolelt on aidanud Asta Tuusti ja Krista Keeduse ning nende kolleegide ideid enim ellu viia osaühing Ten Twelve eesotsas Jukka Halttuneniga.
Sügisest kavandab keskuserahvas pakkuda klassidele õppekavu toetavaid programme looduse, keskkonnakaitse ja säästva arengu kohta. Aga Tartu vallavanem Aivar Soop räägib juba suure geopargi loomisest, mis hõlmaks ehk koguni terve Jõgevamaa ja pool Tartumaad.



Toomas Jüriado
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012