Eesti Looduse fotov�istlus
2012/9



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/9
Kuidas on edenenud ELF-i tänavused talgud?

Eestimaa looduse fondi (ELF) selle aasta talgusuvi on olnud erakordselt tihe ja kirju: septembri alguseks on peetud juba nelikümmend talgut üle poole tuhande osalejaga. Käsil on mitu põnevat ettevõtmist, mis talguhooaega ilmestavad.
Tänavu on ELF-i talgute kõreaasta. Teema-aasta eesmärk on mõtestada looduskaitsetöid lahti ühe liigi vaatevinklist. Sel kevadel oli talgulistel töö kõrval võimalus käia kuulamas kõre pulmalaulu. Hilissügisel on plaanis kõik talgulised kokku kutsuda, et tubastes oludes teha juttu kõrest ja kõreaasta tulemustest.
ELF-i talgutele on sel suvel andnud ilmet ka meeskond, kuhu kuulub neli noort Itaaliast, Šotimaalt, Kreekast ja Prantsusmaalt; ühes või teises koosseisus on nad kaasa löönud peaaegu pooltel suvistel talgutel. Tegemist on Eesti osaga Conservation Volunteer Alliance’i projektist „La Team”, mille raames vahetavad vabatahtliku looduskaitsega tegelevad organisatsioonid omavahel noori. Juuni alul saatis ka ELF samadesse riikidesse neli noort, keda ootame koos värskete kogemuste ja ideedega tagasi oktoobri alguseks.
Kirjusust suurendavad ka täiesti uued talgupaigad ja -tööd. Tänavu peeti ELF-i talguid esimest korda Harilaiul, Laidu saarel, Eldal, Käinas, Varangul, Kongutas ja mujal ning sügisel ootab ees töö Mustallika kaitsealal Jõgevamaal. Nagu meie talgutel tavaks, on põhiliselt taastatud ja hooldatud pärandkooslusi, seega raiutud võsa ja tehtud heina, aga muu hulgas on rajatud turbapätsidest paise, et tõkestada rabakraavides vett, ja keritud kokku vanu traataedu, hõlbustamaks niitmist.
ELF on erakordselt tänulik kõigile seni osalenud talgulistele, oma vabatahtlikele talgujuhtidele ja saemeestele, maa valdajatele ja omanikele, looduskaitseametnikele ja -ekspertidele ning teistele abilistele, kes kõik on näinud kõvasti vaeva, et see kirju talgusuvi on teoks saanud ning looduskaitsetalgute pidamise komme elujõulisena püsinud.
Kirevale suvele järgneb väärikas talgusügis. Need, kes soovivad veel enne talve tulekut osaleda, on oodatud talgutele Vormsil, Abrukal, Nigulas, Mustallikal, Manijal, Soomaal ning siin-seal veel. Täpsemat teavet saab ELF-i talgute kodulehelt www.talgud.ee. Ühtlasi saab seal ennast kirja panna.



Siim Kuresoo, ELF-i talgujuht
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012