Eesti Looduse fotov�istlus
2012/10



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/10
Matsalu filmifestivali peaauhind läks taas Saksamaale

12.–16. septembril peeti juba kümnes Matsalu loodusfilmide festival (MAFF).
Festivalile oli üle ilma enam kui neljakümnest riigist esitatud rekordhulk filme: 256. Esimest korda olid esindatud Jordaania, Mongoolia ja Kõrgõzstani filmid. Võistlusprogrammi valiti 29 filmi, mis konkureerisid vana kombe kohaselt kahes kategoorias: „Loodus” ning „Inimene ja loodus”. Filme hinnanud þürii eesotsas oli mullune võitja Oliver Goetzl Saksamaalt, veel kuulusid hindajate hulka Viio Aitsam, Mati Kaal, Kaja Lotman, Uldis Cekulis ja Peeter Brambat.
Festivali peapreemia, grand prix’, sai taas Saksamaa linateos, reþissöör Jan Hafti film „Roheline universum”. Þürii kommentaari järgi räägib film „keskkonnast, mida arvame hästi tundvat – metsast. Filmi reþissööril Jan Haftil oma meeskonnaga õnnestus näidata meie jaoks tuntud keskkonnas nii ebaharilikku kui tundmatut.”
Ka esimene preemia läks mõlemas kategoorias Saksamaale: kategoorias „Loodus” filmile „Puuma!” (reþissöör Uwe Müller) ja kategoorias „Inimene ja loodus” filmile „Jäätmete maitse” (reþissöör Valentin Thurn). Parima reþii preemia pälvisid vastavalt Herbert Ostwald Saksamaalt („Iraani loodus”) ja Joel Heath Kanada („Sulerahvas”), parima operaatoritöö auhinna austerlased Wolfgang Thaler („Termiitide salamaailm”) ja Klaus Reisinger („Elusuurused mälestused”).
Þürii eriauhinnad viidi Soome (Juha Taskinen, „Saima hülged”), Austraaliasse/Ghanasse (David Fedele, „E-prügila”) ja Brasiiliasse (Sean Walsh, „Prügivedu”). Kiituskirja said Satoshi Okabe (Jaapan, „Aafrika riftiorg”), Petri Merta (Soome, „Tuntud tundmatu herilaseviu”) ja FPWC SunChild Eco Club.
Tavapäraselt jagati ka hulk eriauhindu (vt. www.matsalufilm.ee/festival/index.html).
Kümnendaks Matsalu filmifestivaliks on ilmunud kogumik „Esimesest kümnendani. 10 aastat Matsalu loodusfilmide festivali”, mille on koostanud Ago Ruus, tekstid kirjutanud Peeter Vissak ja kujundanud Egon Erkmann.



www.matsalufilm.ee/Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012