Eesti Looduse fotov�istlus
2012/10



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/10
Raisakotkad tähelepanu keskmes

Maailma linnukaitseaktiiv tähistas 1. septembril rahvusvahelist raisakotkaste kaitse päeva.
Raisakotkad on suure ökoloogilise tähtsusega linnurühm, keda ohustab terve hulk tegureid kõigis elupaigus Aasias ja Aafrikas. Paljud asurkonnad on suure surve all, mõned liigid aga hukuohus. Rahvusvaheline raisakotkaste kaitse päev on mõeldud just neid ohte üldsusele teadvustama.
Raisakotkaste roll looduses on hoida keskkond vaba lagunevatest loomakorjustest ja piirata sellega äärmiselt ohtlike haiguste, näiteks siberi katku ja botulismi levikut. Samuti kahandavad nad rottide ja metsistunud koerte toidubaasi ning koos sellega ka nende ja teiste laipadest toituvate kahjurite hulka. Neil on tähtis koht paljude Aafrika ja Aasia kogukondade kultuuris ning nad meelitavad kohale ökoturiste.
Paraku on raisakotkaste asurkonnad kogu maailmas järsul allakäigul. Näiteks Indias on kolme kunagi väga tavalise raisakotkaliigi arvukus vähenenud üle 97 protsendi esmajoones seetõttu, et nende põhitoit, hukkunud koduveiste laibad, on saastatud diklofenaagiga. See on ammune probleem, millest kuidagi jagu ei saada. 2006. aastal keelasid India, Pakistan ja Nepal lõpuks diklofenaagi tootmise ning ravimifirmad on loomakasvatajatele veiste raviks soovitanud alternatiivset ravimit meloksikaami, mis on raisakotkastele ohutu. Kahjuks pole tootmiskeeluga kaasnenud diklofenaagi müügi- ega kasutuskeeldu ning ohtlik ravim hukutab endiselt Lõuna-Aasia raisakotkaid.
Ida-Aasias ohustab neid suuri linde kemikaalide hoolimatu tarvitus, Lääne-Aafrikas elupaikade kadu ning Lõuna-Aafrikas esmajoones nende kehaosade kasutus traditsioonilises meditsiinis ja nõiakunstis. Oma jao võtavad kõikjal ka kokkupõrked kõrgepingeliinidega, linde häiritakse pesitsusaladel, sageli upuvad nad farmide veemahutites, vähemaks on jäänud toitu, ette tuleb ka otsest ahistamist.



BirdLife
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012