Eesti Looduse fotov�istlus
2012/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/11
Kuidas tunnustatakse must-toonekure või kotka pesa leidjat?

Kotkaklubi soovib seista hea selle eest, et väikese arvukusega kotkad ja must-toonekurg kuuluksid meie loodusesse ja ilmestaksid siinseid maastikke ka tulevikus. Üks moodus seda sihti saavutada on võtta kaitse alla võimalikult palju nendele liikudele kuuluvaid pesapaiku. Ent seadusega saab kaitsta ainult teadaolevaid pesi. Hinnangulise arvukuse põhjal on kõnealuste liikide (kõik kotkad ja must-toonekurg) pesadest teada pisut alla poole. Seega on suur osa pesadest teadmata. Nende käekäik oleneb palju juhusest, näiteks maaomaniku plaanidest oma metsaga. Kaitsealadel ei pea meile teadmata kotkapesade pärast üldjuhul muretsema, sest ala kaitsekord hoiab inimtegevuse kontrolli all. Teistsugune on olukord aga majandusmetsades.

Kotkaklubi liikmed otsivad ja ka leiavad ise palju uusi kotkapesi, aga sellest ei piisa, et saavutada kõigi liikide soodne seisund, sest igal aastal liigub osa kotkaid uutesse pesadesse. Seetõttu oleme loonud pesaleiustipendiumi. Loodame, et see innustab metsast leitud pesadest meile sagedamini teada andma. Eelkõige kuuluvad sihtrühma inimesed, kes käivad metsas tihti: metsnikud, metsakorraldajad, metsaomanikud, jahimehed, matkajad jt. Tegelikult on seaduse järgi igaühe kohustus teatada esimese kaitsekategooria liigi pesast. Ent enamasti ei ole pesa asustavat liiki kuigi kerge määrata, eriti pesitsusvälisel ajal.

Kui saame teate leitud pesa kohta, siis kõigepealt vaatab selle pesa üle ekspert. Ühtlasi püüab ta teha kindlaks, kellele pesapaik kuulub (alati ei ole see võimalik). Seejärel teatatakse leidjale tulemus ja vajaduse korral küsitakse lisaandmeid stipendiumi määramiseks. Pesaleidjatele mõeldud stipendiumi suurus oleneb leitud liigist: summa on 65 või 300 eurot.
Leitud pesa andmed saadetakse keskkonnaametile, kes kannab selle registrisse; andmed edastatakse ka siis, kui pesa ei kuulu kotkale või must-toonekurele. Senine kogemus on näidanud, et ligikaudu 90% teatatud pesadest ei ole stipendiumi väärilised, seega kuuluvad mõnda teise liiki: enamasti on tegu kas hiireviu, herilaseviu või kanakulli pesaga. Ent sellest statistikast hoolimata ootab Kotkaklubi igal juhul teavet sääraste risupesade kohta. Huvi- ja sihtrühmale oleme jaganud veekindlat taskuformaadis trükist „Suurte risupesade välimääraja”. See sisaldab juhiseid, kuidas suuri linnupesi väljas määrata.
Sellise stipendiumisüsteemi võtsime kasutusele 2010. aasta alguses. Praeguseni on välja makstud 46 pesaleiustipendiumi 39 inimesele. Neist pesadest 22 on olnud merikotka, üksteist kalakotka, kümme väike-konnakotka ja kolm must-toonekure omad. Stipendiumi statuudi järgi Kotkaklubi liikmetele pesaleiustipendiumi ei maksta. Stipendiumi eelarvefondi rahastatakse peamiselt annetustest.
Täpsemat teavet pesaleiustipendiumi kohta leiab veebilehelt www.kotkas.ee.



Renno Nellis ja Urmas Sellis, Kotkaklubi
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012