Eesti Looduse fotov�istlus
2012/11



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Raamatud EL 2012/11
Uusi raamatuid

Linnulaul. Meie 150 linnuliiki ja nende häälitsused
Tekst Jan Pedersen, heli Lars Svensson, fotod Jari Peltomäki ja Markus Varesvuo, joonistused Jony Eriksson. Rootsi keelest tõlkinud Allar Sooneste. Sisuliselt toimetanud Eerik Leibak, keeleliselt Priit Põhjala. Tänapäev, 2012. 256 lk.

Raamat õpetab linde tundma fotode, jooniste, teksti ja linnulaulu abil. Raamatu osa on linnulaulumängija: häälitsuste kuulamise lihtne abivahend, mis ei vaja eraldi plaadimängijat. Tekstist saame teada põhilise linnu käitumise, välimuse ja paljunemisbioloogia kohta, samuti tema leidumisest Eestis. Suurepärane abivahend eeskätt algajale linnusõbrale, kuid siit leiavad uut lugemist ja kuulamist ka vilunumad linnuhuvilised.

Linnulaule ja -hüüde
Hannu Jännes ja Owen Roberts. Inglise keelest tõlkinud ja Eesti oludega kohandanud Eerik Leibak. Toimetanud Tiina Tomingas. Koolibri, 2012. 64 lk. + CD.

Raamatus on iga liigi kohta värvifoto ning teavet välimuse, elupaikade, toitumise, pesitsustavade ja häälitsuste kohta. Trükisega on kaasas heliplaat kõigi 96 tutvustatud linnu häälitsustega. Teos aitab Eesti tavalisemate liikide laule ja kutsehüüde seostada lindude välimuse ja välistunnustega. Samuti tore linnuraamat, eelmisest väiksema raamatuna ka odavam. Erinevalt teisest tutvustatud linnulauluraamatust saab CD-plaati kuulata ka kõrvaklappide abil.

Liikide tekkimine loodusliku valiku teel ehk soodustatud rasside säilimine olelusvõitluses.
Charles Darwin. Tõlkinud Mart Niklus, toimetanud Mart Viikmaa, Ivar Puura ja Oive Tinn. Keeleliselt toimetanud Kairit Henno ja Sigrid Int. Loodusteaduste klassikuid 2. Eesti looduseuurijate selts, 2012. 548 lk.

Teost on peetud üheks mõjusamaks raamatuks alates ilmumisest 1859, kui Londonis müüdi ühe päevaga läbi kõik esimese trüki 1250 eksemplari. Teadaolevalt on eesti keel neljakümnes, millesse see teos on tõlgitud. Tõlge põhineb raamatu 1872. aastal ilmunud kuuendal trükil ja lähtub käsikirjast, mis valmis Mart Niklusel 1958. aastal. Toimetajad on käsikirja viimistlemisel arvestanud nüüdisaegset terminoloogiat, minetamata tõlkija algupärast stiili. Teose kasutamist hõlbustavad tõlkijate ja toimetajate eessõnad, joonealused kommentaarid ning register. Raamatu väljaandmist on toetanud keskkonnainvesteeringute keskus. Raamatupoodidesse jõuab peagi teose kordustrükk.


Katastroofid Maa ajaloos. Schola geologica VIII
Toimetanud Liina Laumets, Liisa Lang, Karin Truuver, Reet Nemliher. Eesti looduseuurijate selts, 2012. 140 lk.

Kogumikus käsitletakse looduse enda põhjustatud katastroofe: alates vulkanismist kuni Universumi hävinguliste sündmusteni; vaatluse all on ka inimese isekusest, võimuihast ja majandustegevusest põhjustatud hävitavate õnnetuste tagajärjed. Korvamatu katastroof oli aga Ivar Puura ootamatu lahkumine sel suvel: teda jäävad meenutama mälestused ja fotod kogumiku lõpus. Raamatut saab LUSist.

28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012