Eesti Looduse fotov�istlus
2012/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/12
Mis rõõmu pakub Vereta Jaht jäägritele?

Vereta Jaht sai alguse Väätsal, kuid hiljem hakati käima külakorda ka teistes RMK jahimajandites. Osalenud saatjana peaaegu kõigil pildijahtidel, võin kinnitada, et pildistajate kõrval on see olnud oodatud sündmus ka jäägritele.
Nii nagu enne päris jahti, teeb enamik jäägreid väga tõsist eeltööd: nädalapäevad enne käiakse söödaringidel ja jälgitakse loomade liikumist, soolakuid, põlde jt. kohti, kus loomi näha võiks. Tahab ju iga saatja pakkuda fotograafidele parimat. Nii on ajapikku kujunenud isegi kindlad meeskonnad. Õnnestumises on muidugi oma osa ka ilmal ja juhusel.

Mäletan hästi esimest Vereta Jahti Väätsal. Esimese päeva õhtul tulid jääger Arno ja Tiit Leito jahilt väga ülevas meeleolus ja salapäraste nägudega. Meie küsimise peale, et keda nägite ja kas saite ka mõne hea pildi, vastasid nemad, et jah. Uurimise peale rääkisid lõpuks välja, et olid saanud pildile karu. Karu jalutanud mööda sihti neist kaugemale, nemad kaameraga järele, klõpsides pilte. Nojah, aga kvaliteeti veel ei tea, olid nende viimased sõnad (toona pildistati ju filmile, mitte digikaameraga). Elevust kui palju!

Hommik tõi uusi üllatusi. Arne Ader nägi ühel metssigade söötmiskohal emakaru koos poegadega ja sai nad pildile. Järgnes taas pikk küsimuste-selgituste jada: kus ja kuidas see oli ja kuhupoole karud pärast suundusid. Osa piltnikke oli veel metsast tulemata, viimast meeskonda andis oodata. Aga kõik tulijad olid ülimalt rahul ja õnnelikud. Meie muidugi kohe nalja viskama, et kas karu ka nägite või mis te muidu särate! Vastus kiire ja lühike: muidugi! Pärast pikka ja meeleolukat selgitust saime teada, et tõesti nii oligi ja kõige tipuks sai Riho Västriku poeg selle ka ilusti filmilindile.
Kuigi mäletamist mööda oli selle aasta saakloomaks määratud metssiga, võitis hoopis karupilt. Karusid on pildile saadud hilisematelgi kordadel.
Esimesest jahist alates on mõndagi muutunud: üritust korraldab nüüd MTÜ Vereta Jaht, mida juhivad väga asjalikud ja tublid mehed. Tahaks vaid loota, et iga-aastane näitus jõuaks lähemale võimalikult paljudele vaatajatele ka väljaspool Tallinna.



Lauri Valdur, jääger
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012