Eesti Looduse fotov�istlus
2012/3



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2012/3
Käokeeled valiti aasta orhideeks

Eesti orhideekaitse klubi valis 2012. aasta orhideedeks mõlemad Eestis kasvavad käpalised käokeele perekonnast: kahelehise käokeele (Platanthera bifolia), mida tuntakse ka rahvapärase nimega ööviiul, ja roheka käokeele (Platanthera chlorantha).
Mõlemad käokeeled kuuluvad kaitsealuste liikide III kategooriasse. Viimastel kümnenditel on nende arvukus vähenenud, sest hävinud on osa kasvukohti, samuti tikuvad inimesed käokeeli nagu teisigi kodumaiseid orhideeliike vaasi noppima.
Käokeeled kasvavad loopealsetel, hõredates kadastikes, puisniitudel ja loometsades. Kahelehine käokeel on hajusalt levinud üle Eesti, muutub aga ida ja kagu poole liikudes harvemaks. Teda võib leida happelise mullaga palumetsast ning ka üsna märjast paigast sooservas. Rohekas käokeel eelistab kuivemaid kasvukohti ja on lubjalembesem, seetõttu sagedam Lääne-Eestis. Uurida tasub käokeelt igal pool, sest nii võib avastada mõne täiesti uue leiukoha.
Neid kahte liiki polegi nii raske eristada, kui esmapilgul tundub. Selleks tuleb ära oodata õite avanemine, sest kõige kindlam määramistunnus on õie ehitus. Käokeele õie keskosas asub kaks tolmukalaadset organit. Kui need asetsevad lähestikku ja rööpselt nagu jutumärgid, on tegemist kahelehise käokeelega. Rohekal käokeelel on „tolmukad” teineteise poole kaldu ja nende vahe üsna suur.
Hea eristustunnus on ka lõhn. Kui õide puhkenud ööviiulid täidavad suveõhtul oma meeldiva aroomiga terve metsaaluse, siis roheka käokeele lõhna tunneb alles nina õitesse pistes.
Käokeelte õitseaeg kestab jaanipäevast juuli keskpaigani, olenevalt ilmast ja kasvukohast võib see kõikuda umbes nädala jagu.
Leiukohtade andmeid saab igaüks sisestada loodusvaatluste andmebaasi (LVA) loodus.keskkonnainfo.ee/lva/LVA.aspx?page=lvadb.
1985. aastal asutatud Eesti orhideekaitse klubi kuulutas aasta orhidee välja kolmandat korda. Varem on seda tiitlit kandnud punane tolmpea (2010) ja tõmmu käpp (2011).



Eesti orhideekaitse klubi
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012