Eesti Looduse fotov�istlus
2006/10



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Poster EL 2006/10
Kohtumine lendoravaga

Neli aastat olen vahelduva eduga üritanud lendoravat näha ja unistanud teda pildile jäädvustada. Ta elab üsna hämarates metsades, kus mõnikord keskpäevalgi napib terava pildi saamiseks valgust, välk aga ehmataks looma. Lendorava suure harulduse ja öise eluviisi tõttu oli pildisoov pigem unelm kui reaalsus. Minule saabus loto peavõit selle aasta kesksuvel.

Olin koos poja Jaaniga Ida-Virumaa retkel. Otsustasime õhtu lõpetada käiguga lendorava elupaika, mida reetsid puu all kollakaspruunikad riisitera sarnased pabulad. Valguse kadudes mõlgutasin juba äraminekumõtteid, kui äkki vaatan, et pesaauk, mida olime jälginud, on kadunud. Taipasime, et peremees on uksele tulnud! Järgmisel hetkel sooritas ta 15-meetrise “lennu” teisele puule, kadudes pimedusse. Kõik see toimus vaid paari sekundiga. Seda ootamatust poleks jõudnud pildistada isegi küllaldases valguses.

Järgmisel päeval sündmuskohta jäädvustama minnes juhtuski ime: lendorav vaatas pesaaugust vastu! Kiirustades lendas lainurk samblasse, teleobjektiiv ette ja tuld! Olen teinud aastate jooksul kümneid tuhandeid pilte, kuid niimoodi pole veel ärevusest käsi värisenud. Kaamera plõksus täiskiirusel, kartsin looma kadumisele mõeldes isegi parameetreid põhjalikumalt seadistada. Suureks üllatuseks tuli ta aga täies hiilguses pesast välja ja asus kohe “asjale”. Seejärel lasi end umbes paari minuti jooksul eri poosides pildistada, tulles meiega hetkeks isegi kädistades suhtlema (vt. lahtise suuga pilti). Mingil hetkel kadus aga äkki imekiirelt tagasi pessa.

Rohkem ta ennast ei ilmutanud. Nüüdseks on pildile jäänud isaorav sellest pesast lahkunud ja suve jooksul arvatavasti leidnud endale kaasa kuskil mujal.



Rainar Kurbel
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012