Eesti Looduse fotov�istlus
2007/2



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
In memoriam EL 2007/2
Maailmakuulus ökoloog

Professor Olevi Kull


22. juuni 1955–31. jaanuar 2007

Jaanuarikuu viimasel päeval tabas Eesti teadust suur kaotus. Ootamatult lahkus väljapaistev ökoloog, Tartu ülikooli botaanika ja ökoloogia instituudi juhataja professor Olevi Kull. Ta oli nüüdis-Eesti tuntumaid teadlasi, kes ühena vähestest eestlastest kuulus oma eriala ühe protsendi enim tsiteeritud teadlase hulka maailmas. Kahel korral oli Olevi pärjatud Eesti riikliku teaduspreemiaga.

Olevi teadushuvid ulatusid taimefüsioloogiast globaalsete muutuste ja aineringeteni. Jälge jätva väärtusega on tema uurimused fotosünteesi valgussõltuvusest: need pakkusid lahendusi taimefüsioloogia aktuaalsetele küsimustele. Olevi huviorbiiti jäi ka taimkatte struktuur, eelkõige fotosünteesiva pinna jaotus metsa mitmerindelises koosluses.

Kümmekond aastat tagasi alustas Olevi koostöös välisteadlastega globaalsete kliimamuutuste uurimist. Rahvusvaheliste teadusprojektide AspenFACE ja EuroFACE ning Soome metsainstituudi korraldatud eksperimentide raames vaatles ta süsihappegaasi ja osooni mõju lehtpuude füsioloogiale.

Paljusid Euroopa riike hõlmanud projekti VULCAN teema oli keskkonna temperatuuri ja niiskuse mõju taimkatte talitlusele. Viimastel aastatel pööras ta suuremat tähelepanu süsinikuringe mullakomponendile ning taimede veevahetuse ja fotosünteesi seostele.

Möödunud suvel asus Olevi rajama Järvseljale maailmas ainulaadset välitingimustes metsakoosluse õhuniiskuse varieerimise katset FAHM. Sellest pidi saama tõmbekeskus ka teiste maade teadlastele. Ambitsioonika projekti elluviimine jääb nüüd tema õpilaste ülesandeks.

Olevi Kull ühendas endas harmooniliselt kaks poolust, olles ühtaegu väljapaistev uurija ja suurepärane meeskonnalooja. Peale oma koduinstituudi juhtis ta alus- ja rakendusökoloogia tippkeskust ning ökoloogia ja keskkonnateaduste doktorikooli. Kolleegi ja õpetajana oli Olevi respekteeritud ja armastatud. Ta oskas alati eristada olulist ning oma aususes teha kõigile kõige parema otsuse. Tihti toetas kaaslasi tema huumorimeel ja positiivne ellusuhtumine. Meeldejäävad olid hetked Oleviga spordiplatsil, matkarajal või pidulaua ääres.

Jääme Olevit mäletama särava isiksuse ja hea sõbrana.



Kolleegid ja õpilased
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012