Eesti Looduse fotov�istlus
2008/12



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2008/12
Keskkonnateod said (au)hinnangu

1. detsembril anti Estonia talveaias pidulikult üle selle aasta keskkonnateo auhinnad.

Keskkonnateo ja keskkonnateokese kategoorias pandi auhinnad välja viiendat aastat; þürii tööd juhtis keskkonnaministeeriumi kantsler Rita Annus.

Keskkonnategudest tõusid selgelt esile kaks: prügikoristuskampaania “Teeme ära 2008” ja mittetulundusühingu Fenolo veebikaamerate projekt. Mõlemad leidsid ühiskonnas laialdase kõlapinna; veebikaameratest nähtavat jälgiti innukalt ka väljaspool Eestit. Pärast pikka ja igakülgset arutelu otsustas þürii anda tiitli “Aasta keskkonnategu 2008”mõlemale. Ära otsustati märkida Jüri Ratas algatuse eest hakata korraldama Euroopa rohelise pealinna konkurssi, Viljandi linnavalitsus, kelle eestvõttel uuendati Viljandi linna jalgpalliväljaku murukatet tehnoloogiaga, mis võimaldas vana murukatet kasutada linna teistel sotsiaalobjektidel, ning mittetulundusühing Ökokratt, kes korraldas menuka ja sisuka konverentsi keskkonnamüra kohta.

Ka tiitel “Aasta keskkonnateoke 2008” läks þürii otsuse põhjal jagamisele. Selle said Pühajärve põhikool, kus kasvatatakse õpilaste keskkonnateadlikkust praktilise tegevuse kaudu, ning Viljandimaa omavalitsuste liit, kelle algatusel koostati maakonna 1.–6. klassi õpilastele keskkonnaharidusprogramm, mis võimaldab koolides ühtlustada keskkonnaõppe taset. Ära märgiti aktsiaselts RagnSells ja Sampo pank, kelle koostööna rajati Tallinnas Lehola lasteaia mänguväljakule õuesõppemajake, mida saavad soovi korral kasutada kõik Tallinna lasteaiad, ning mittetulundusühing Türi Avatud Noortekeskus, kes on noortele korraldanud isemoodi keskkonnaüritusi.

Kui eelmistel aastatel on keskkonnateokese rahalised auhinnad ikka jäänud keskkonnateo auhindadele selgelt alla, siis seekord otsustas þürii teisiti: kõik neli laureaati saavad 20 000 krooni.

Keskkonnategijaid vaaginud þüriid juhtis asekantsler Harry Liiv. Siingi oli võitjaid kaks: “Keskkonnategija 2008” keskkonnamärgise pälvisid aktsiaselts Ecoprint tervikliku keskkonnajuhtimissüsteemi juurutamise ja keskkonnahoidliku trükiteenuse “Roheline trükis” eest ning osaühing Silbeti Plokk poorbetoonist seinaplokkide tootmise eest: tänu põlevkivituha kasutusele vähendab tehnoloogia loodusliku savi ja lubjakivi kulu. Aukirja said aktsiaselts Eskaro esimese Eestis EÜ ökomärgisega pärjatud toote, laevärvi Primo 2 väljatöötamise ning aktsiaselts Ökosil Sillamäe radioaktiivsete jäätmete hoidla saneerimise eest.



Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012