Eesti Looduse fotov�istlus
2012/04



   Eesti Looduse
   viktoriin




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2012/04
Miks on Endla looduskaitseala külastuskeskus suletud ja matkarajad lagunevad?

Riikliku looduskaitsesüsteemi ümberkorralduste tõttu on alates 2009. aastast kaitsealade külastamise korraldus ning vastava taristu, sh. matkaradade haldamine riigimetsa majandamise keskuse (RMK) ülesanne.
Endla looduskaitseala keskusena tuntud hoone Tooma külas on antud üle RMK-le. 80% hoonest (sh. kontoriruume, õppeklassiks kujundatavat saali, seminariruumi ning osaliselt ekspositsiooniruumi) üürib praegu keskkonnaamet. Majas asub ja tegutseb Endla looduskeskus, üks keskkonnaameti üheteistkümnest looduskeskusest. Loodushariduslike tegevuste raames pakutakse praegu koolidele kahte õppeprogrammi. Peale selle korraldatakse tänavu lähikonna koolide ja lasteaedade õpetajatele õppepäevi ning õppeprogramme kooliõpilastele ja lasteaialastele.
2012. aastal hakatakse uuendama Endla looduskaitseala tutvustavat ekspositsiooni ja välja arendama õppeklassi. Tööd peavad olema lõpetatud 2013. aasta juuniks. Seega jääb hoone endiselt keskkonnaameti Endla looduskeskuseks, mis pakub infot Endla looduskaitseala kohta ja loodusõppe võimalusi.
Endla looduskaitseala matkaradade hooldus on ette nähtud Endla looduskaitseala kaitsekorralduskavas 2007–2015. Keskkonnaamet on kaitseala valitsejana kooskõlastanud järgmised RMK külastuskorralduslike objektide ümberehituse projektid: Endla matkaraja sildade rekonstrueerimine, Endla järve matkaraja laudtee kohendamine lõigul puisniidult järveni, Endla järve matkaraja katmine hakkpuiduga ning Männikjärve raba õpperaja laudtee taastamine.
Kui soovitakse sel aastal tulla vaatama Endla looduskaitseala tutvustavat väljapanekut, on vaja enne kokku leppida keskkonnahariduse spetsialisti Elo Raspeliga: tel. 5341 9205; elo.raspel@keskkonnaamet.ee. Infot leiab ka Endla looduskaitseala kodulehelt keskkonnaamet.ee/?lang=endla.

Malle Oras, RMK loodushoiuosakonna Ida-Eesti piirkonna juhataja
Kogu kaitsealade külastuskorraldusliku taristu, mida kasutatakse igaüheõiguse alusel, andis keskkonnaamet RMK-le üle 2009. aastal. Üle antud objekte oli sadu: puhke- ja lõkkekohad, matkarajad, tornid, hooned jne. Nende seisukord polnud ühesugune. Mitmeid neist, sh. Endla looduskaitseala matkaradasid koos laudteede ja sildadega tuli hakata koheselt korrastama.
2010. aastal sai RMK Euroopa regionaalarengu fondist raha, et rekonstrueerida Endla looduskaitseala rajatisi. Praegu on selle projekti tööd lõpetatud: uuendatud on viis silda, 900 meetrit hakkpuidurada ning 730 meetrit laudteed. 2012. aastal on taotletud toetust ülejäänud laudteede (1,2 km), vaatetorni jm. puhkerajatiste korrastamiseks.
Samal ajal tuleb pidevalt korras hoida matkaradasid, et tagada huvilistele siiski võimalus kaitsealaga tutvuda. Kui aga selgub, et hooldustöödest ei piisa, tuleb paraku kaaluda ka ohtlike rajalõikude ajutist sulgemist.
Teavitame külastajaid objektide seisukorrast oma kodulehel (rmk.ee/teemad/looduses-liikujale), sotsiaalmeedias ja kohaliku lehe kaudu.
Selleks, et huvilised saaksid kaitsealade vaatamisväärsustest parema ülevaate, paigutame radade algusesse ja piirkonna teabepunktidesse kaitsealade kohta teabetahvlid. Nendel on peale ala väärtuste kirjelduse ja kaardi ka pildid huvitavamatest objektidest viitega nende asukohale, et külastajal oleks lihtsam marsruuti valida.
Endla looduskeskuse ruumes tegutses 2011. aasta suvehooajal ka RMK teabepunkt, mis oli lahti 15. maist kuni 15. septembrini. 2012–2013 hakkab keskkonnaamet ekspositsiooni põhjalikult uuendama ning seetõttu ei saa sel ajal Toomal RMK teabepunkti avada.
Endla teabepunkti töö ümberkorraldustest anname teada RMK kodulehel, piirkonna teistes teabepunktides – Elistvere looduskeskuses, Emajõe-Suursoo looduskeskuses, Saare teabepunktis – ja Tooma parklas. Lisame RMK kodulehele, Endla looduskaitseala tutvustavale leheküljele voldikute allalaadimise lingid.



Kaili Viilma, keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regiooni looduskaitse juhtspetsialist
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012